TEG1024D – суич за бързи мрежи и видео наблюдение

TEG1024D е високоскоростен „plug and play” суич с 24 порта Gigabit Ethernt (снимки: TechNews.bg)

Съвременният офис се нуждае от стабилни мрежи с все по-голяма пропускателна способност, за да се справи с нарастващия трафик на приложенията, вкл. системите за сигурност, базирани на видео наблюдение. При изграждане и разширяване на локалните Ethernet мрежи ключова роля играят т.нар. комутатори, или суичове.

На повишените изисквания от скорост и надеждност отговаря 24-портовият TEG1024D, достъпен на българския пазар от партньорите на Tenda на цена около 155 лв. с включен ДДС. Това е неуправляем комутатор за монтиране в рак или на работния плот, който посреща нуждите от високоскоростни комуникации на малките и средни фирми.

Солидна конструкция

При отваряне на кутията – изпълнена в характерните за Tenda цветове и с подробна информация за комутатора – виждаме едно солидно устройство с изцяло стоманен корпус и множество отвори на три от страните, които позволяват по-ефективно разсейване на топлината. TEG1024D е конструиран без вентилатор, благодарение на което устройството работи напълно безшумно.

Комутаторът има размери 294х178х44 мм и може да се помести както на работния плот, така и в стандартен 19-инчов мрежов рак. Захранва се с напрежение 100-240V 50/60Hz и е лесен за използване – от тип „plug and play”. Отпред са разположени 24-те порта и светлинните индикатори, а на задния панел е гнездото за захранване.

Основни характеристики

TEG1024D предоставя 24 порта RJ45 с поддръжка на Gigabit Ethernet – 10/100/1000 Mbps, като в режим на пълен дуплекс комутаторът предава данни със скорост 2000 Mbps. С характеристики като „auto-negotiating” и „line-speed forwarding” на всички портове, както и с наличието на кеш с голям капацитет комутаторът осигурява бърз трансфер на големи файлове и стабилен стрийминг на видео.

Устройството на Tenda има капацитет за превключване 48Gbps и 8K таблица за MAC адреси. Към него могат да се свързват UTP кабели Cat. 3 (за 10Base-T), Cat. 5 и по-високи (за 100Base-TX и 1000Base-T). Използва „Store and Forward” метод за трансфер на данните.

Комутаторът е икономичен – консумира 13W мощност и е съвместим с всички популярни операционни системи – Windows, Linux  и Mac OS. На предния панел са разположени LED индикаторите за всеки порт и един индикатор за включено захранване.

Защита от мълнии

Проектиран като устройство за натоварени мрежи и системи за сигурност чрез видеонаблюдение, TEG1024D интегрира професионална схема за защита от мълнии. Всички 24 порта имат защити от клас IV (6 kV в общ режим), с което ефективно се намаляват уврежданията на портовете при гръмотевични бури.

В допълнение, вграденият в комутатора захранващ модул също е проектиран с подобрена защита от мълнии, като може да издържи на гръмотевичен удар от 6kV, или 3 пъти по-висок отколкото при обикновените превключватели. Това предпазва устройството от повреда при гръмотевични бури.

Наличност и цена

Комутаторът Tenda TEG1024D е наличен на българския пазар на цени от около 155 лв. с ДДС и гаранция 24 месеца от партньорите на тайванския производител, наред с редица други мрежови устройства от същия бранд. Комплектът на устройството включва самия суич, захранващ адаптер и ръководство за потребителя.

24-портовият Gigabit Ethernet комутатор е проектиран за нуждите на малки и средни фирми от високоскоростни и стабилни комуникации без прекъсване – в режим 24×7. Комутаторът се позиционира специално за системи сигурност с видеонаблюдение, където е необходима широка честотна лента за стрийминг и непрекъснатост на работата.

Коментар