Tenda AC1200 AC9 – убийствено бърз рутер, с модерен дизайн

Tenda AC9 е проектиран за нуждите на претенциозните потребители на видео стрийминг и онлайн игри (снимки: TechNews.bg)

Търсенето на висока скорост за видео стрийминг у дома стимулира доставчиците на интернет услуги и устройства да предлагат все по-бързи мрежови решения. Ключова роля, несъмнено, играе рутерът, който е призван да усвои максималния потенциал на интернет връзката и да го предостави на свързаните в мрежата устройства.

Гигабитовият рутер Tenda AC1200 AC9 е точното устройство за високоскоростна домашна мрежа, което поддържа най-съвременните комуникационни стандарти и същевременно грабва окото със своя изискан дизайн. Моделът е проектиран за нуждите на най-претенциозните потребители на видео стрийминг и онлайн игри, осигурявайки гигабитови жични и безжични връзки.

Дизайн

Както и останалите устройства на Tenda, рутерът AC9 е поместен в стилна, солидна брандирана кутия, на която виждаме както изображения на самото устройство, така и подробности за неговите характеристики, предимства и сценарии на употреба. Вътре в кутията откриваме рутера и всички необходими допълнения за неговото пълноценно използване – захранващ адаптер, Ethernet кабел, поставка и документация.

Веднага прави впечатление изисканият дизайн на AC9, който подсказва, че това е класно устройство в домашната линия рутери на Tenda. Изпълнен в черно, с лъскав преден панел в горната част, на който са поместени светлинните индикатори, рутерът по-скоро наподобява ТВ приставка или друго развлекателно устройство, което стои изправено, вписва се идеално и придава модерност на интериора.

Характеристики

AC9 е фантастичен рутер за дома с поддръжка на съвременния стандарт 11ac, осигурявайки безжична скорост до 1167Mbps в два честотни диапазона едновременно – 867Mbps 802.11ac на 5GHz и 300Mbps 802.11n на 2,4 GHz.

Устройството се свързва по гигабитова връзка към интернет от доставчика и поддържа също гигабитови  Ethernet връзки към домашните устройства за ултра-бърз трансфер на данни.

Вграденият процесор ARM Cortex-A7 CPU, допълнен със 128MB памет DDR3, осигурява поглъщащо Wi-Fi изживяване, подсилено от мощни усилватели на сигнала, две двубандови външни антени за пълно покритие на помещенията в дома, както и от технология Beamforming+, която намалява интерференцията от други устройства за по-силен Wi-Fi сигнал.

Нещо повече, рутерът може да се използва и за споделяне на съдържание – в мрежата или отдалечено, благодарение на наличния USB порт, към който може да се свърже също принтер за споделено ползване. Мобилно приложение позволява лесно управление на функциите на рутера, вкл. настройка за автоматично изключване с цел икономия и по-здравословен начин на живот.

Интерфейси

Tenda AC1200 AC9 поддържа както ултрабързи безжични комуникации, така и гигабитови Ethernet връзки. На задната страна на рутера намираме 4 Gigabit LAN порта за свързване на различни устройства, както и 1 Gigabit WAN порт за свързване на AC9 към интернет.

Редом до тях е разположен и порт USB 2.0, който може да се ползва за две цели – споделяне на файлове от USB устройство в локалната мрежа или за свързване на принтер, така че всички в мрежата да могат лесно и удобно да печатат документи.

Вляво от портовете се намират няколко бутона, вкл. WiFi on/off, Reset и WPS, а до тях е гнездото за захранване.

В горната част на рутера са позиционирани – в елегантна лента с логото на Tenda – светлинните индикатори, които придават приятен вид на устройството, наред с основното си предназначение – да показват състоянието на рутера. Това са LED индикаторите за интернет свързаност, активни LAN и Wi-Fi връзки (за двете честоти), USB свързване и системен.

Наличност и цена

Гигабитовият смарт рутер Tenda AC1200 AC9 е достъпен в търговската мрежа у нас на цена, която е по джоба на всеки потребител. Моделът може да се намери от партньорите на Tenda на цени в диапазона 90-100 лв. с включен ДДС, заедно с гаранция от 24 месеца.

Коментари по темата: „Tenda AC1200 AC9 – убийствено бърз рутер, с модерен дизайн”

добавете коментар...

  1. LAME PRO

    Като нямаш какво друго да си мериш ще си мериш рутера 😀

  2. Anonymous

    Кортекс А7 със 128 МЕГАБАЙТА рам 1 ван порт и 4 лан порта, всичките били гигабитови. И това е супер рутер? Моя е с Кор и7 4790, 8 универсални гигабитови порта и 16 ГИГА байта рам… Готов съм да си го меря с всеки един рутерджия 😉

Коментар