IBM z15 обработва трилион уеб транзакции на ден

В мейнфрейма z15 са приложени повече от 3 хиляди патента (снимка: IBM)

IBM обяви нов мейнфрейм (голяма машина), който според компанията е първият на пазара, способен да управлява поверителността и да защитава данните на клиентите.

Използвайки платформата IBM z15, компаниите могат да контролират достъпа до данни чрез политики. В същото време за първи път става възможно незабавно да се блокира достъпът до данни в хибриден облак.

Мейнфреймът z15 е резултат от четири години работа на IBM Systems и IBM Research. В машината са приложени повече от 3 хиляди патента, които вече са одобрени или са в процес на разглеждане. Повече от 100 компании са допринесли за развитието на компютъра.

z15 е способен да обработва до 1 трилион уеб транзакции на ден и поддържа мащабни бази данни. На един z15 могат да се мащабират до 2,4 милиона Docker контейнера – до 2,3 пъти повече Docker контейнера на z15 LPAR ядро, отколкото на сравними хардуерни x86 платформи със същото натоварване.

Освен това мейнфреймът помага за решаване на проблемите със закъсненията в критични приложения. Забавянията се намаляват до 30 пъти, а натоварването на процесора – до 28 пъти.

IBM въвежда и нова технология за поверителност на данните Data Privacy Passports, с която клиентите могат да контролират съхранението и публикуването на данни.

Мейнфреймът може също така да създава сигурни технологични канали за комуникация чрез криптиране на данните във всички хибридни мулти-облачни среди с цел защита на корпоративната информация.

Коментар