Google вече търси и по ключови моменти във видеото

Търсене по отметките във видеоклипове ще улесни гледането на уроци в YouTube (снимка: CCO Public Domain)

Разработчиците на Google са добавили нова функция към своята търсачка – намиране на най-полезните части във видеоклип, което позволява на потребителите незабавно да видят нужната им информация, без да се налага да преглеждат целия запис, съобщи The Verge.

Новата функция работи, като извлича отметките от видео описанието в YouTube. На този етап тя се активира само за заявки за търсене на английски и видеоклипове, публикувани в YouTube. Но представителите на Google обещават в бъдеще функцията да работи за видеоклипове, публикувани от голям брой издатели.

Очаква се новата функция да бъде особено полезна за хората, които редовно гледат видео уроци в YouTube. Извличането на наистина полезна информация често е трудно, защото авторът на съдържанието може да разказва за различни неща, да се разсейва, да превключва от тема на тема или да представя материала твърде подробно.

Освен това авторите на съдържание често правят уроците на няколко стъпки, по различни въпроси. Новата функция на Google трябва значително да опрости процеса на намиране на материала, който наистина е необходим на потребителя.

Единственият недостатък на функцията е, че тя се основава на времеви отметки и описания на съдържанието, които са създадени от самите автори. Това означава, че полезността на такова описание може да варира, в зависимост от това колко пълно и точно авторът съставя публикуваното съдържание.

Коментари по темата: „Google вече търси и по ключови моменти във видеото”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Това е много добра функция, дано авторите почнат по-често да описват отметките, за да може да е по-ефективно.

Коментар