Данните изпревариха нефта като основен ресурс

„Все повече държавните институции и бизнесът ще разчитат на обработката на големи масиви от данни”, заяви зам.-министър Андреана Атанасова (снимка: конференция на AtScale)

Данните вече са най-важният ресурс както за бизнеса, така и за публичния сектор. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова на форум на американската компания AtScale, посветен на ключовата роля на данните в бъдещето на организациите.

„Големите данни са основният ресурс. Според едно изследване от 2017 г., те са изпреварили нефта. Все повече държавните институции и бизнесът ще разчитат на обработката на тези големи масиви от данни”, посочи Атанасова, като подчерта, че това същевременно е огромно предизвикателство и за компаниите, и за публичния сектор.

„Предизвикателството е първо – да могат да ги събират, второ – да ги съхраняват и трето – да ги обработват по такъв начин, че да допринесат за бизнес процесите и управлението им”, посочи зам.-министърът.

„От данните има смисъл, само ако успеем да ги трансформираме в информация”, подчерта експертът по киберсигурност Ясен Танев (снимка: конференция на AtScale)

По данни на IBM, 90% от всички данни, съществуващи в момента, са били създадени през последните 2 години. Едва 0,5% от тези огромни масиви обаче се анализират. Очаква се пазарът на големи данни да достигне 77 млрд. долара до 2023 г.

Експертът по киберсигурност и директор на Zucchetti Bulgaria Ясен Танев направи бърз „дигитален анализ” на присъстващите на събитието, въз основа на свързаността им към Wi-Fi мрежата в залата, за да онагледи как всевъзможни връзки и устройства днес са инструменти за събиране на информация.

В лекцията си, посветена на превенцията срещу „ИТ Чернобил”,  Танев подчерта, че от „данните има смисъл, само ако успеем да ги трансформираме в информация”.

Коментар