Електрическият Volvo XC40 с инфотейнмънт на база Android

Инфотейнмънт системата на XC40 е резултат от партньорството на Volvo и Google (снимка: Volvo Car)

Автомобилният производител Volvo Cars промени напълно инфотейнмънт системата в предстоящия да излезе на пазара изцяло електрически модел Volvo XC40. Създадена на основата на Android, новата информационно-развлекателна система предлага развита персонализация, подобрена интуитивност и вградени технологии и услуги от Google.

Volvo Car Group е първата компания, която си партнира с Google при разработване на инфотейнмънт система, задвижвана от Android и разполагаща с вградени функции като Google Assistant, Google Maps и Google Play Store. Двете компании стартираха партньорските си взаимоотношения преди няколко години.

Новата система предлага пълна интеграция на Android Automotive OS с актуализации в реално време на услуги като Google Maps, Google Assistant и автомобилни приложения, създадени от глобалната общност на софтуерните разработчици.

Електрическият XC40 е и първият автомобил на Volvo, който ще получава актуализации на софтуера и операционната система по въздух, поставяйки Volvo Cars в челните редици при автомобилните услуги за свързаност.

„Сега ви предоставяме същото преживяване в колата, с което сте свикнали на телефона си, но пригодено за безопасно взаимодействие по време на шофиране”, казва Хенрик Грийн, главен технологичен директор на Volvo Cars.

„Въвеждайки актуализации по въздух – от поддръжката до напълно нови функции, автомобилът ще остане свеж и предлагащ винаги най-новите и най-добрите функции”, допълни той.

Android Automotive OS е операционната система, позната на милиони потребители на смартфони, но пригодена да работи в автомобила (снимка: Volvo Car)

Една от най-добрите характеристики на Android Automotive OS е, че това е операционната система, позната на милиони потребители на смартфони, но пригодена да работи в автомобила. Технологиите и услугите, създадени от разработчиците на Google и Volvo Cars, са вградени в автомобила, докато допълнителните оптимизирани приложения за музика и медии ще бъдат достъпни чрез Google Play Store.

Google Assistant дава възможност на водача да задейства определени функции в превозното средство, като контрол на температурата, задаване на дестинация, възпроизвеждане на музика и подкасти в приложения като Spotify, само чрез гласови команди.

Интеграцията допринася за намаляване на разсейването на водача, помага му да държи ръцете си върху волана и очите на пътя. Google Assistant позволява също взаимодействие с устройствата за умния дом от автомобила.

Google Maps ще предоставя обновени данни за трафика в реално време, като информира шофьорите за предстоящи пътни ситуации, предлага активно алтернативни маршрути, както и най-близки станции за зареждане.

Google Maps ще предоставя обновени данни за трафика в реално време (снимка: Volvo Car)

Същите тези данни ще бъдат използвани за подобряване системата за подпомагане на водача на XC40 (ADAS), като предоставят важна информация – например, ограничения на скоростта и завои по пътя.

Новата инфотейнмънт система ще бъде напълно интегрирана с Volvo On Call, предлагайки нови функции като наблюдение на състоянието на батерията и нива на зареждане.

Възможностите, които Volvo On Call предлага досега, като предварително загряване на колата в студен зимен ден, намиране на колата на голям паркинг, дистанционно заключване и отключване и споделяне на автомобил чрез цифров ключ, също са включени.

Напълно електрическият XC40 ще бъде показан за първи път пред света на 16 октомври.

Коментар