IDC с оптимистична прогноза за потребителския ИТ пазар

Пазарът на потребителски ИТ се очаква да достигне 1,69 трилиона долара през 2019 г. (снимка: CCO Public Domain)

Анализаторската компания IDC публикува нова прогноза за потребителския ИТ пазар за 2019-та и близките няколко години. Данните обхващат традиционните и развиващите се сегменти от пазара.

Към традиционните продукти се отнасят персонални компютри, мобилни устройства (смартфони, телефони и др.) и телекомуникационни услуги. Категорията на разработващите продукти включва гарнитури за виртуална и допълнена реалност, носими джаджи, дронове, роботизирани системи и устройства за „умния” дом.

Според прогнозата, разходите на потребителския ИТ пазар тази година ще се повишат с 5,3%, в сравнение с 2018 г., достигайки 1,69 трилиона долара. В следващите години CAGR (средният годишен темп на растеж) ще бъде около 5,1% – в резултат на това през 2023 г. разходите ще достигнат 2,06 трилиона долара.

Приблизително три четвърти от общите разходи на потребителския ИТ пазар през 2019 г. ще се паднат на традиционните продукти и услуги. В същото време CAGR в този сегмент ще бъде под пазарната средна стойност – 2,2%.

В сферата на развиващите се технологии, CAGR ще достигне 13,2%. В резултат на това, през 2023 г. подобни решения ще представляват почти една трета от общия пазар на потребителски ИТ.

Коментар