Възстановиха Берлинската стена като виртуално преживяване

Берлинската стена постепенно се превръща в същинска крепост, дълга 160 км
(снимка: CCO Public Domain)

Берлинската стена е факт отново – но този път във вид на виртуално преживяване. В YouTube и VR младите хора могат да видят внезапната поява на преградата, разцепила Берлин през средата и цяла Германия, ставайки „свидетели” на вдигането на сивите стени и охранителните кули от 1961 г. нататък.

Разбира се, търпеливите могат да видят и края й – разбиването на стената 30 години по-късно, отбелязва Ройтерс. Във виртуаното шоу зрителите застават редом до трима младежи на улица в жилищен квартал, за да станат свидетели на появата на първата преграда – направена само с бодлива тел, която за една нощ е опъната през Берлин.

Стената отделя източната част на града, окупирана от СССР. Тя е построена, за да спре германците от източната част да бягат в посока Запад. Постепенно стената е укрепена, като се превръща в същинска крепост, дълга 160 км. Най-малко 138 души са намерили смъртта си в опити да избягат в западната част на Берлин.

Сега новите технологии позволяват на зрителите да застанат в средата на така наречената „ивица на смъртта” по протежение на стената, за да усетят нейния мащаб и усещането за заплаха.

„Мисля, че е наистина важно да накараме младите хора да преживеят тази история, защото има една друга, по-голяма история около Берлинската стена и поставянето на прегради и затварянето на граници”, казва режисьорът на шоуто Джоф Уилсън.

„Искаме хората да го преживеят не само като исторически документ, а като нещо, което могат да предприемат и [което има] и емоционално въздействие”, допълва той.

Коментар