Tesla показа футуристичен пикап Cybertruck

Илон Мъск направи ефектна демонстрация на новия електрически пикап Cybertruck
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Илон Мъск, шефът на Tesla, отново привлече вниманието с представяне на изцяло нов електрически автомобил. Това е пикапът Cybertruck, който ще влезе в производство през 2021 година.

Ъгловият дизайн на колата я прави доста необичайна. В основата на Cybertruck е специално проектиран „екзоскелет”, който осигурява необходимата издръжливост и високо ниво на защита за пътниците. Предвижда се използване на студено валцована неръждаема стомана.

Електрическият пикап Cybertruck се отличава с доста необичаен ъглов дизайн
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Tesla ще предложи на купувачите три основни версии на пикапа. Най-достъпният модел има само един електромотор, монтиран на задната ос. Пикапът ще ускорява от 0 до 100 км/ч за около 6,5 секунди, а декларираният пробег с едно зареждане е 400 км. Автомобилът може да тегли ремарке с тегло до 3,4 тона. Цената на модела е 39 900 хиляди щатски долара.

На следващо ниво е версия, която се задвижва от два електромотори – на всяка ос. Този модел ще ускорява до 100 км за 4,5 секунди и ще има пробег от над 480 км. Общата маса на ремаркето достига 4,5 тона. Пикапът с тези характеристики струва 49 900 долара.

Cybertruck може да тегли ремарке с тегло до 6,4 тона
(снимка: Tesla)

На върха е версия на Cybertruck с три електродвигателя. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема само 2,9 секунди, а батерията ще осигури пробег до 800 км. Пикапът ще може да тегли ремарке с тегло до 6,4 тона. Цената на топовия модел е 69 900 долара.

Във всички модификации ще се използва адаптивно въздушно окачване. Пътният просвет достига 406 мм. Cybertruck е оборудван с инструменти за самоуправление, но за пълен автопилот (опция за самостоятелно шофиране) купувачите ще трябва да доплатят 7 000 долара.

В пикапа Cybertruck има място за шестима пътници
(снимка: Tesla)

В кабината могат да се настанят удобно шестима души. Бордовият информационно-развлекателен център е оборудван с голям 17-инчов сензорен екран.

Cybertruck вече е достъпен за поръчки. Tesla планира да започне производството на пикапа през 2021 година.

Коментар