5G мрежите щели да влошат прогнозите за времето

Малко очаквано последствие от 5G е влошаване на прогнозите за времето
(снимка: CCO Public Domain)

Учени предупредиха за малко очакван ефект от въвеждането в експлоатация на мрежите от пето поколение (5G). Прогнозите за времето  могат да се влошат, поради отпадане на ограниченията за смущения в определен честотен спектър.

Наскоро членовете на Световната конференция за радиокомуникации гласуваха за създаване на нов международен стандарт за мрежи от пето поколение. Той предвижда облекчаване на ограниченията за смущения от 5G технологията, която работи в определен честотен спектър.

Проблемът е, че такова решение ще повлияе сериозно на точността на прогнозата за времето. И не към по-добро, пише в репортаж по темата The Verge.

Гласуването на конференцията сложи край на борбата на учените с 5G поддръжниците за ценната честота от 23,8 GHz. Метеоролозите я използват за изследване на водни пари. Сигналът, който генерира пара с дадена честота, се използва от спътници, за да се оцени влажността.

Метеоролозите успяха да постигнат приемането на по-строги ограничения за 5G, което ще влезе в сила едва след осем години. Учените отбелязват, че невъзможността да се съберат всички показатели за прогнозиране може да доведе до пропускане на опустошителен ураган.

Коментар