Да се изследва как 5G влияе на здравето, предложи евродепутат

Предизвикателствата, свързани с 5G технологията, бяха дискутирани на среща в Брюксел
(снимка: Кристина Табакова)

Българският евродепутат Иво Христов предложи днес в Брюксел изследване за ефектите върху здравето и околната среда от въвеждането на мрежите от пето поколение (5G). Той бе домакин на събитие на тема: „Разгръщане на 5G технологията в ЕС – възможности и предизвикателства”.

„Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на част от научната общност. Намирам това за безотговорно”, заяви Христов, който е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП.

Поради тази причина той отправя предложение към научния панел на Европейския парламент – SТОА, да изготви изследване за потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите. „Неслучайно в редица европейски страни има протести срещу прокарването на технологията. Брюксел трябва да се научи да се вслушва в притесненията на хората, а не да действа технократски”, каза евродепутатът.

Иво Христов също така е сред новите членове на Панел за бъдещето на науката и технологиите (STOA) – научният инструмент за изработване на политиките на Европейския парламент. Според него, 5G е революция, която ще промени из основи начина, по който живеем, работим и правим бизнес.

Той коментира още, че технологията е призвана да бъде гръбнакът на европейската дигитална икономика и двигател за иновациите, както и че тя има амбицията да промени из основи различни сектори като транспорта, енергетиката и здравеопазването.

„Това се възприема като естествена еволюция, тъй като светът, в който живеем, е все по-свързан. Същевременно, Европа изостава в разгръщането и  внедряването на 5G, а тази инфраструктура има потенциал да създаде стратегическо предимство и да направи икономиката на Съюза по-конкурентоспособна, от което ще спечелим всички”, подчерта евродепутатът.

Христов припомни, че през 2016 г. Европейската комисия е приела план за действие, който предвижда стартиране на 5G търговски услуги до 2020 г. В него е заложена целта покритието да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 г. От лятото на тази година официално започнаха тестовете на мобилната мрежа от пето поколение и в България.

„Процесът изглежда необратим. Споменавам го като проблем, защото за пореден път индустрията поставя в изкуствена засада всички други тревоги и съображения: здравни, екологични, етични и свързани със сигурността на данните. Именно необратимостта на процеса би следвало да ни накара да обърнем внимание и на предизвикателствата, които носят със себе си мобилните мрежи от пето поколение”, каза Христов.

Според него, наред с многобройните предимства, трябва да обърнем сериозно внимание и на възможните рискове, свързани с киберсигурността и потенциалните ефекти върху околната среда и човешкото здраве.

В дискусията участва и българският комисар Мария Габриел, която отговаря за изследванията, образованието и културата в новата Европейската комисия, наред с представители на регулаторите, браншови организации като GSMA, технологични компании, експерти по 5G, учени и журналисти.

Коментари по темата: „Да се изследва как 5G влияе на здравето, предложи евродепутат”

добавете коментар...

 1. Фофу

  “ЕС е поредната организация за експлоатация на народите от малцина ….”

  Ех бре, куманярски комсомолци, мине се не мине ден и пак се залостват всеки километър.

 2. цеко сифоня

  Работата с 5G е ‘ильоменатска’ т.е. по-лесно следене. 5г по-нагъсто разположени клетки за да може има по-пряк достъп до у-вото ви, явно ще си правят и 3д визуализиране при търсене на хора 🙁 вече научните фантастики не са толкова фантастики! ако се чудите и що имате по 5 камери на телефона, ето го отговора:) и по 4-5 микрофоня:)))))
  устройството на гугле, ейпал, амадзон, всичките с майкрофони, на нас не ни пука щот сме диви селяни, ама на другите държави с по-цивилизовани хора им пука пък прекалено много!
  вива фрийдам

 3. ха

  Anonymous,
  Да се дават референции към научни статии в този сайт? Ама ти сериозно ли го каза? На кой свят живееш? Тук от биология разбират не повече от 0,1% от читателите, като в тази бройка не се включваш нито ти, нито аз нито тези които пишат/превеждат статиите.

 4. фют

  ЕС е поредната организация за експлоатация на народите от малцина. Най ценните хора от слабите страни робуват на тези с малко повече възможности от собтвените си страни като продават народа и държавата си. Самостоятелните държави нямат ли способността да изследват влиянието на 5G.

 5. Anonymous

  Тотални глупости ! Кои учени и къде са писали или говорили за вредното влияние на 5G технологията върху здравето на човека или на което и да е. Дайте линк на изследване, статистика, медицински резултати. Само не ми цитирайте слухове – ” кака Пена каза “.

 6. Centipide

  Bravo!

Коментар