„Интернет на сетивата” щял да замени „интернет на нещата”

Интернет на усещанията ще предложи услуги, които въздействат на сетивата ни
(илюстрация: Ericsson)

Като ключова тенденция в потребителските технологии се очертава „интернет на сетивата” (или на усещанията), който според доклад на шведската компания Ericsson може да замени интернет на нещата (IoT), съобщи Computer Weekly.

Под „интернет на сетивата” (Internet of senses) експертите разбират икономика на услугите, предоставяни с използване на цифрови сензори и включващи всички сетива: зрение, слух, вкус, мирис и допир, става ясно от доклада.

Интернет на сетивата ще предложи услуги, създадени на базата на най-модерни технологии, включително изкуствен интелект (AI), виртуална реалност (VR), разширена реалност (AR), 5G и автоматизация.

Анкетираните очакват интернет на сетивата да стане повсеместен до 2030 г. По това време все по-сериозна конкуренция на електронните устройства ще оказват услугите, използващи всякакви сензори, които ще станат почти неразделни елементи на физическата реалност.

Развитието на интернет на сетивата ще бъде насърчавано от нови развлекателни услуги с ефект на разширена реалност и покупки в интернет, както и от заплахата от глобално затопляне, в резултат на която хората ще се стремят да сведат до минимум въздействието на своите дейности върху околната среда.

Почти две трети от потребителите са уверени, че развитието на технологиите ще направи възможно очилата за виртуална реалност да картографират маршрути, четейки мислите на хората.

Коментар