Epson EcoTank M1120 – мастилен принтер без касетки, лесен за употреба и пестелив

Epson EcoTank M1120 e семпъл, печата бързо, пести ток и не изисква сложни умения за поддръжка
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Ако имате бизнес, при който клиентите трябва да подписват разни документи, ако сте учител и честичко печатате тестове и задачи за учениците в класа, ако сте малка редакция или рекламна агенция и често се налага да видите „чернова” на полуготовите проекти и оформления, по които работите – най-вероятно имате принтер. Когато човек си има принтер, има няколко неща, които могат да му създават ядове – смяната на касетките с мастилата или тонера, лошото качество на печат при бюджетните модели, сложните менюта за управление.

Оказва се, че нерядко хората ходят до близката книжарница или копирен център, за да си разпечатат документите, макар да имат принтер под ръка. Нещата обаче могат да се променят с Epson EcoTank M1120 – монохромен мастилен принтер, който е икономичен, пести пари и няма касетки. Външността му леко наподобява герой от „Междузвездни войни” с черно-бялата си физиономия. Но не това е толкова впечатляващо в него, а работата с мастилото.

Имахме възможност да разгледаме и тестваме този иновативен модел. Ето какви са впечатленията ни от него:

Без касетки за мастило

EcoTank M1120 няма касетки за мастило. Вместо това потребителят му долива мастило от шише. Звучи много просто – и в действителност е! Капакът отгоре се вдига, шишето с дозаторна дюза се „забива” върху отвор за пълнене – и след това на прозорче върху предния панел на принтера се вижда как мастилницата се пълни. Шишето е проектирано така, че човек няма как да сбърка – около отвора има два водача, които се грижат дюзата да влезе по единствения правилен начин.

Виждайки такова семпло доливане, човек би се притеснил, че при поставянето или изваждането на шишето може да покапе мастило и наоколо да стане „мазало”. Но не – дюзата се отваря само при поставянето върху отвора за пълнене след леко натискане. При изваждането дюзата се затваря плътно и не капва нито капка, нито дори точица мастило навън. Убедихме се лично в чистотата на работа, макар и да бяхме сигурни, че „все ще капне нещичко” и имахме попивателни кърпи под ръка.

На прозрачното прозорче отпред лесно се вижда нивото на мастилото. То е разположено във вертикална черна ивица, която върви отгоре до долу отдясно на слота за хартията.

Използването на шише за доливане, вместо на касетки, пести мастило в дългосрочен план, установили са Epson. Според техните изчисления, за три години ползване на EcoTank ще спестим 50% от разходите за печат, в сравнение с черно-белите лазерни принтери (изчислени като цена на страница).

Компактност

Сам по себе си този принтер не заема много място, направен е като за действително малък офис. Размерите му са 375 мм ширина, 267 мм дълбочина и 161 мм височина, което значи, че може да с побере почти навсякъде.

Слотът за входящата хартия и „тавата” за отпечатаните листове са един над друг, така че машинката наистина заема минимално пространство. EcoTank M1120 работи само с формат А4, а тавата събира до 150 листа.

Страничните панели на устройството са голи, а на гърба има две дупки, в които могат да се пъхнат пръстите – по този начин с палец и показалец се отключва задният панел, закрепен с клик-механизъм, за да се отвори машината. Това, естествено, е предвидено за отстраняване на „задръстена” хартия от механизма на принтера.

Безжичен и мобилен печат

Epson EcoTank M1120 е базов монохромен принтер с достатъчно функции, за бъде определен като лесно за използване, но ефективно устройство. Принтерът се предлага с високоскоростни връзки тип USB и Wi-Fi 802.1.1 b/g/n. Чрез USB интерфейса можете да печатате директно от лаптоп. Що се отнася до Wi-Fi, принтерът може да се свърже с домашната/офисната мрежа, както и да използва директна Wi-Fi връзка, за да се печата от мобилен телефон или лаптоп.

За да се свърже с офисната локална безжична мрежа, принтерът си взема сам необходимите настройки от компютъра, чрез който се инсталира, след като изрично поиска разрешение от собственика, за да ползва настройките.

Официалният уебсайт на Epson предоставя лесни за следване на инструкции за настройка на Wi-Fi мрежата на M1120. Има ги даже и като видео-уроци, стъпка по стъпка.

Освен това е налично безплатно приложение за печат директно от телефон – iPrint, достъпно за iOS и Android устройства. Стига телефонът да има интернет връзка, потребителят може буквално от всяко място на света да изпрати задача за печат до M1120.

Параметри

Устройството използва метод за мастилено-струен печат по заявка и има разделителна способност от 1440х720 пиксела. Поддържа бърз FPOT (First Page Out Time) печат, когато излиза от състояние на „сън”.

M1120 може да отпечатва 15 листа с размер А4 в минута, което е впечатляващо. Разбира се, това се отнася за документи с относително ниска плътност – страници с текст, например. Печатането на графики и изображения означава по-малко страници на минута.

Освен това бутилката с мастило, предоставена с принтера, позволява отпечатване на 6000 страници с едно шише. Epson казва, че с подобен капацитет – и елиминирайки касетките за мастила, помага за намаляване на отпечатъка върху околната среда.

Пестене на енергия

M1120 е специално проектиран да понижи разхода на енергия в сравнение с монохромните лазерни принтери. Той консумира само 14W – в сравнение с около 250W при монохромните лазерни принтери. Това означава над 17 пъти по-малко потребление на енергия.

Фото-печат

Epson EcoTank M1120 е замислен като машина за бързо отпечатване на документи – например за малки фирми, които трябва да разпечатват договори за подписване и декларации, за школи, учебни кабинети и др. Въпреки това не е немислимо на него да се отпечатат и красиви черно-бели произведения на изкуството – например фотоси. Устройството е в състояние да борави с фото-хартия и има режим на висококачествен печат, така че може да изведе хубаво изображение, достойно да се постави в рамка.

Е, със сигурност подобни разпечатки няма да излизат на бял свят със скорост 15 страници в минута, но действително крайният резултат изглежда очарователно.

Изводи

Накратко казано, ако имате да печатате умерен брой черно-бели документи и това ще е така за период от повече от година – Epson EcoTank M1120 е отличното решение. Ефективен е, печата бързо, пести ток, но най-вече е семпъл и не изисква сложни умения за поддръжка, а най-честото обслужване – добавянето на допълнителното мастило – е лесно като детска игра.

Наличност и цена

Epson EcoTank M1120 е достъпен за покупки в търговската мрежа у нас на цена около 300-310 лв. с включен ДДС и 3 години удължена гаранция след безплатна регистрация тук. Кутията на принтера включва мастило за отпечатване на 5000 страници!

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Epson EcoTank M1120 – мастилен принтер без касетки, лесен за употреба и пестелив”

добавете коментар...

  1. парен каша духа

    След като години наред фирмите, произвеждащи мастилено-струйни принтери ни изнудваха със къпи мастила и всевъзможни хитрини, сега се опитват да върнат интереса към тях.

Коментар