Китай форсира проекта за собствена операционна система

Китай знае, че без собствени технологии няма да победи в търговската война със САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Войната в света на високите технологии се разгаря все по-силно и най-новият ход в тази борба е планът на Китай да наложи собствена операционна система. Нейните основи всъщност са положени отдавна и ще е нужна малко работа, за да се случи планът. Анализаторите са на мнение, че в този нов етап от търговския конфликт между САЩ и Китай азиатската страна има повече шансове да спечели.

Двата най-големи разработчика на операционни системи в Китай обявиха плановете си да се обединят и съвместно да изградят нова „вътрешна операционна система”. China Standard Software (CS2C) и Tianjin Kylin Information (TKC), едни от най-големите софтуерни компании в страната, имат тесни връзки с правителството в Пекин.

И двете компании са известни на местния пазар на операционни системи. CS2C създаде „китайския клон на Windows XP”, познат като NeoKylin OS, а TKC е настоящият собственик на Kylin, първата операционна система на Китай. CS2C и TKC планират да създадат съвместна компания, чрез която ще разработват, маркетират и продават новата операционна система.

CS2C и TKC имат устно споразумение за инвестиционен план и в бъдеще предстои да бъде подписана официален договор, заявиха двете компании на съвместна пресконференция на 6 декември. Настоящите операционни системи Kylin и NeoKylin ще служат като база за новата ОС, казват от двете фирми. В резултат на сливането между тях новата „домашна ОС” ще комбинира текущото лого на Kylin OS и логото на NeoKylin OS. Системата все още няма официално име.

Операционните системи в Китай

Корените на двете операционни системи се намират в оригиналната платформа Kylin, създадена през 2001 г. от учени в Националния университет по отбранителни технологии. Kylin се основава на FreeBSD и е разработена чрез популярната Програма 863 – правителствен фонд, създаден през 80-те години, за да стимулира развитието на местните технологии и да помогне на Китай да постигне независимост от чуждестранните технологии.

FreeBSD версията на Kylin OS така и не става масова. Софтуерът бива разгърнат в някои китайски военни мрежи, но не във всички, и остава популярен само сред академичните и изследователските проекти, отбелязва ZDNet.

За нея се заговори усилено през 2016 г., когато китайски студент с прякора Dancefire разкри, че създателите на Kylin са копирали големи дялове от кода на FreeBSD v5.3, с малко или дори никакви модификации, като приликите в кода достигат цели 99,45%.

Нова версия на база Linux ядрото беше пусната през 2009 г., а през 2014 г. разработката премина от Националния университет по отбранителни технологии към новосъздадената TKC. Появиха се версии Kylin за настолни компютри, сървъри и вградени устройства – както с търговски, така и с безплатни лицензи.

Тези Kylin версии се оказваха много успешни и бяха използвани за упрлавление на на Tianhe-1 и Tianhe-2 – най-бързите суперкомпютри в света към момента на пускането им през 2010 и 2013 г. Сега и двата суперкомпютъра работят с версия на Kylin OS, известна като Galaxy Kylin.

Общностната версия на Kylin OS продължава да е безплатна и TCK твърди, че тя се изтегля повече от 24 милиона пъти всяка година.

CS2C пък направи своя доработка на Kylin през 2010 г. и създаде по-удобна за потребителите версия, наречена NeoKylin. Чрез дъщерната си компания Winning Software фирмата разработи NeoKylin и я направи мощна и успешна. NeoKylin понастоящем е съвместима с повече от 4000 софтуерни и хардуерни продукта, доставя се предварително инсталирана на повечето компютри, продавани в Китай, и превзе десктоп пазара, доминиран от TKC.

CS2C твърди, че заедно с TKC държи 90% пазарен дял в правителствения сектор. Това не е чудно, защото през 2014 година правителството на Китай призова за замяна на чуждестранните операционни системи с „домашни” алтернативи.

Нов опит за замяна на чуждия софтуер

Новините за съвместно разработената „вътрешна ОС” идват точно след като Файненшъл таймс съобщи, че в момента правителството в Пекин прави втори опит да се отърве от чуждестранните технологии на фона на непрекъснато ускоряващата се търговска война със САЩ. Изданието съобщи, че Пекин е наредил на всички правителствени служби и публични институции да заменят хардуера и софтуера, произведен в чужбина, с китайски алтернативи до 2022 г. Това е нова национална политика, наречена „3-5-2”.

Сегашното наличие на двете „домашни” операционни системи създава някои неудобства за потребителите. Например, много приложения, които работят на Kylin, не работят на NeoKylin и обратно. Това пречи на създаването на „общонационална ИТ система” без нежелани търкания и несъвместимости.

Предвид плана за премахване на всичкия чуждестранен хардуер и софтуер от правителствените системи в рамките на три години, от Пекин вероятно ще помогнат за обединяване на двете ОС в обща платформа. Правителството е добре известно със своя подход за субсидиране на местния пазар на технологии.

Кой ще победи

В интервю за CNBC през септември Дейвид Рош, президент на Independent Strategy, каза, че китайско-американската търговска война е това, което принуждава Китай да търси как да се дистанцира от американските технологии – чипове, хардуер и софтуер. „Китай никога повече няма да се довери на Съединените щати и ще постигне своята технологична независимост в рамките на седем години”, заяви Рош пред CNBC.

Той също така прогнозира, че Китай ще спечели търговската война. „Това е конфликт между нарастваща глобална сила и намаляваща глобална сила… Не става въпрос само за търговията”, каза Рош.

И е ясно, че Китай има дългосрочен план за справяне с настоящата търговска война. Новата „домашна ОС” най-вероятно ще играе второстепенна роля, но в по-общ план тя ще помогне за постигане на голямата цел.

Коментари по темата: „Китай форсира проекта за собствена операционна система”

добавете коментар...

  1. Хахаха

    Китаеца е имал дърбава, когато европееца е живял на стада, а Америка е била населена от индианци. Българина също е имал държави по това време, но в момента е дебил.

  2. Мхм

    И кое им тяхното е, ползват линукс, що не започнаха от нулата? Китаеца само може да краде нямат акъл да направят нещо свое, а пък в софтуера са най-зле! Ей затова никога няма да си купя китайски менте телефон, телевизор или каквато и да е техника!

  3. Anonymous

    „3-5-2″

    Имаш 3
    Целта е 5
    Резултат 2

Коментар