Google картите с ново улеснение за електромобилистите

Собствениците на електромобили ще могат по-лесно да намират зарядни станции чрез Google Maps
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова функция в Google Maps позволява на собствениците на електромобили да филтрират станциите за зареждане по типа щепсели. Това е поредно допълнение към картите, насочено към улесняване на притежателите на електрически коли.

Сега, когато търсят място за зареждане на електромобила, водачите могат да зададат конкретен тип щепсел: CHAdeMO, CCS (Combo 1 и 2), Type 2, J1772 и фирмените конектори на Tesla. Така например, Nissan и Mitsubishi използват CHAdeMO, докато Jaguar и BMW разчитат на CCS.

Функцията вече е налична в САЩ и други страни, включително Обединеното кралство, и постепенно ще получи по-широко внедряване в приложенията на Google Maps за iOS и Android. Тя ще улесни значително търсенето на подходяща станция за зареждане.

За да се възползват от новата възможност, потребителите трябва да кликнат върху елемента от менюто директно под лентата за търсене и от панела за филтри да посочат кои конектори поддържа колата им. В менюто „Настройки” на приложението има нова опция „Настройки на електрическото превозно средство”, където също могат да се зададат щепселите.

Информационният слой за зарядни станции бе добавен за първи път в Google Maps миналия октомври. През април т.г. се появи и функция, която показва информация за текущата заетост на станциите.

В комбинация със съществуващите възможности на Google Maps, новата функция значително ще опрости търсенето на свободни зарядни станции, които са оперативно съвместими с конкретен електромобил.

Коментар