Домашният компютър Commodore 64 възроден напълно

Подобреният THEC64 идва с работеща клавиатура с функционални клавиши
(снимка: Retro Games)

Продължава възраждането на легендарния домашен компютър от 80-те години Commodore 64. След като миналата година се появи миниатюрна версия от Koch Media и Retro Games, сега излезе пълноценен модел на компютъра.

Подобреният THEC64 идва с работеща клавиатура с функционални клавиши, докато в мини-версията те присъстваха само за прилика с оригинала. Новост е аудио мащабирането, което прави възпроизвеждането на звука възможно най-близко до оригинала, когато програмите THEC64 работят на различна от очакваната честота. Пълноразмерният C64 поддържа 720p видео изход на цял екран и на всеки съвместим монитор.

Моделът беше достъпен за предварителни поръчки в Европа чрез специална страница в Indiegogo и ще потегли към клиентите до края на годината. Очаква се версията да стане по-широко достъпна от различни ритейлъри.

Mini C64 излезе на пазара в САЩ и Канада миналия октомври и в момента се предлага в Amazon за едва 32 долара. Но той е ограничен само до игрите за ретро системата. Притежателите на пълноразмерния C64 могат не само да играят, но и да зареждат свои собствени програми.

THEC64 работи в два режима: с 40-символен C64 интерфейс или като емуратор на компютъра VIC-20 с 22 знака на ред. Сред предварително инсталираните игри са: California Games, Paradroid, Boulder Dash, Attack of the Mutant Camels, Hover Bovver, Iridis Alpha, Gridrunner, Galencia и Planet of Death. Потребителите могат също така да пускат зареждани през USB игри за C64 и VIC-20.

Коментар