Нов живот за легендата Commodore 64

Устройството C64 Mini е два пъти по-малко от своя предшественик Commodore 64

Легендарният компютър Commodore 64 се превъплъщава в ново развлекателно устройство C64 Mini, което ще излезе на пазара в началото на 2018 г. с голям брой предварително инсталирани игри.

Съвременната интерпретация на Commodore 64 е проект на компанията Retro Games Ltd и дистрибутора Koch Media. Устройството C64 Mini е два пъти по-малко от своя предшественик, свързва се към телевизора през HDMI интерфейс и предоставя два USB порта – един за джойстик и втори за стандартна клавиатура, например.

C64 Mini се свързва в конфигурация с телевизор и джойстик

C64 Mini ще се доставя на пазара с 64 предварително инсталирани игри, вкл. заглавия като Cyberdyne Warrior, Hysteria, Impossible Mission, Paradroid, Speedball, Street Sports Baseball, Trailblazer и други. Предвидена е възможност за съхранение по време на игра. Цената на новия геймърски компютър ще бъде около 70 долара.

Системата Commodore 64 излезе през август 1982 г. и остана на пазара до април 1994 г., като за нея бяха създадени много програми и игри. В този период, според различни оценки, са продадени около 17 млн. устройства – резултат, който превръща Commodore 64 в рекордьор при отделните модели компютри. Наследникът C64 Mini обаче ще се бори за място на пазара в изключително конкурентна среда.

Коментар