Изкуствен интелект твори по музиката на Бьорг и облаците

Microsoft и Бьорк приеха предизвикателството да съчетаят изкуствения интелект и музиката
(снимка: Microsoft)

Какво се случва, ако комбинираме изкуствения интелект и творчеството на един от най-емблематичните музикални изпълнители? Резултатите от подобен експеримент са видни в хотел Sister City, Ню Йорк.

Изкуственият интелект вече е способен на много неща. Такива технологии се използват в науката, потребителските устройства и много други области. Любопитно е приложението на AI и в творчеството.

Microsoft и Бьорк (Björk), носителка на титлата на най-емблематичния музикант от своето поколение, приеха предизвикателството да съчетаят изкуствения интелект и музиката.

Резултатите от тяхното сътрудничество могат да бъдат оценени в хотел Sister City в Ню Йорк. Видео, публикувано на сайта на компанията, разкрива същността на необичайния проект.

Изкуственият интелект на Microsoft създава музикално платно, съставено от хорови аранжименти на Бьорк. Музиката, изпълнявана във фоайето на хотел Sister City, отразява това, което камерата на системата – инсталирана на покрива на хотела – вижда в небето.

AI реагира на различните видове облаци според часа и времето, като дори взима предвид птиците, които летят пред камерата. Получената динамична композиция е наречена Kórsafn.

Коментар