Роботи преобразяват строителната индустрия

Технологията позволява на роботите да се справят с ежедневни и повтарящи се задачи
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на роботите, изпълняващи рутинно-повтарящи се задачи, може да надскочи този на техните човешки колеги в рамките на идните пет години, според неотдавнашно проучване на щатския Институт за икономическа политика в Средния Запад (MEPI). През 2017 г. пък Световният икономически форум прогнозира, че над половин милион места за строителни работници ще бъдат предадени на роботите до края на десетилетието.

Изграждането на нова сграда е мъчна работа, свързана с повторяеми действия – сковаване на плоскости, наливане на бетон, редене на тухли. Затова не е странно, че все повече строителни компании по света търсят – и намират – начини да автоматизират тези рутинни, повтарящи се дейности чрез роботи.

Роботите ще отнемат работните ни места?

Технологията позволява на роботите да се справят с ежедневни и повтарящи се задачи, каквито са доста типични за строителството. Машините са перфектни „кандидати” за изпълнители на задачи по зидане на тухлени стени или сглобяване на предварително кодирани части.

Роботите не могат да вземат решения в ситуации, в които трябва да се съобразяват множество фактори, така че няма как да изпълняват лидерски роли. Но точно в това е хубавото им – те могат да изпълняват монотонните, рутинни, досадно повтарящи се дейности, оставяйки възможност на хората да правят други неща – такива, които изискват знание, ловкост, съобразяване, житейски опит.

Сигурност

Въвеждането на роботи в ежедневната, рутинна работа по строежите се очаква да повиши сигурността за строителните работници. По-малко хора на рискови места означава по-малко вероятност от инциденти. А това е ценно за индустрия, печално известна с немалкия брой на наранените и загиналите по време на работа – работници, паднали от скелета, затрупани от недобре изградени стени и др.

Прецизност

Следва да се има предвид, че роботите са отлични изпълнители на рутинните и повторяеми задачи без компромис в прецизността. Те не се уморяват, не им омръзва, не им става скучно, не се разсейват. Еднакво „съсредоточени” са през цялото време. Измерват всичко прецизно, дори в края на работния ден, когато човешките ръце са уморени и могат да се отклонят, макар и незначително.

Дори в момента някои от водещите строителни фирми в света вече използват дронове, за да измерват параметрите на строящите се сгради постоянно и да следят дали няма разминаване спрямо първоначалния проект.

Обучение

„В момента преживяваме дигитална революция, която променя правилата на това как работим като индустрия. Става по-бързо, по-добро и по-гъвкаво”, казва изпълнителният директор на Balfour Beatty Construction – Леон Куин. „Възприемайки дигиталните решения, ние сме по-способни да предоставяме ефективни и по-безопасни решения на своите клиенти”.

По неговите думи тези промени ще гарантират, че строителната индустрия ще обучава настоящите и бъдещите си служители за уменията да експлоатират „новите технологии, новите материали и новите методи на работа”.

Нов вид архитектура

„Това е нов начин да видим архитектурата”, коментира Матиас Колер, член на изследователския екип на DFAB House – швейцарски екип, построил наскоро къща изцяло чрез роботи – от проектирането до последната керемида. „Работата на архитектите отдавна е съсредоточена върху вдъхновяващи строителни форми, докато техническите особености на строителството са оставени на заден план”.

Колер обаче смята, че сега, с навлизането на роботите в строителството, ситуацията бързо ще се промени. „Това как използваме ресурсите за изграждане на нашите жилища ще стане нещото, което е в центъра на архитектурата”, твърди той.

Коментар