Обещават суперкомпютърни изчисления на обикновен РС

Нов алгоритъм за анализ на данни придава суперкомпютърна мощ на обикновените компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската корпорация Toshiba е разработила алгоритъм, който прави обикновените компютри бързи колкото суперкомпютрите при анализа на пазарни данни. Подобрението се наблюдава при определени типове изчисления.

По-специално, създадена е система за обработка на пазарна информация. Тестването на алгоритъма показа, че при борсова търговия той е способен да изчисли арбитражните възможности за дадена валута само в рамките на няколко микросекунди, отбелязва Neowin.

Освен това алгоритъмът на Toshiba повишава шанса за сключване на печеливша сделка с до 90%. Компанията нарича разработката си „симулиран бифуркационен алгоритъм”. Тя се основава на принципите на квантовите компютри и е идеална за обикновените компютри.

Експертите отбелязват, че „симулираният бифуркационен алгоритъм” може успешно да се прилага не само във финансовия сектор, но и сфери като логистиката и дори в медицината.

Toshiba все още не е разкрила всички подробности за системата, но от японската компания обещават реалните тестове да започнат през март 2021 г. Теоретична информация за алгоритъма се появи по-рано в специализирани медии.

Коментар