Toshiba пуска услуга за квантово криптиране

Квантовата криптография осигурява непробиваема защита на комуникациите
(снимка: CC0 Public Domain)

В търсене на нови източници за растеж, японската компания Toshiba подготвя платена услуга за квантово криптиране, съобщи Nikkei. Тя е насочена към организации от финансовия и медицинския сектор и ще стане достъпна в САЩ до септември 2020 г.

Квантовата криптография осигурява непробиваема защита на комуникационните канали. Базиран на принципите на квантовата физика, този метод позволява постоянна и автоматична смяна на ключовете по време на предаване на съобщенията. Това е единственият вид криптиране със строго доказана криптографска сила.

Миналата година Toshiba проведе съвместен експеримент с университета Тохоку за предаване на данни за човешкия геном, защитени с квантова криптография. Компанията разработи също метод за предаване на квантово-криптирани данни по съществуващите оптични мрежи, като успя да преодолее ограничението от 100 км.

Според анализатори, до 2025 г. световният пазар за квантова криптография ще надвиши 5 милиарда долара. Toshiba възнамерява да заеме значителен дял от пазара, измерван с двуцифрен процент.

Коментар