БСК настоява за отлагане на Наредба Н-18

Хиляди коректни търговци може да останат извън закона от 1 февруари
(снимка: CC0 Public Domain)

Наредба Н-18 продължава да съдържа редица проблемни текстове, които затрудняват фирмите в България, увеличават административния и финансов натиск (особено върху микро- и малките предприятия), създават несигурност и възпрепятстват нормалното функциониране на бизнеса у нас, заявиха от БСК.

На фона на нерешените проблеми, предстои на 31 януари т.г. Наредбата да влезе в сила. Този факт отново провокира вълна от социално напрежение, казват от Камарата. Ето защо БСК подкрепя справедливите искания на протестиращите браншови организации, включително за:

  • отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагането й;
  • изменение в разпоредбите на чл. 186 и чл. 187 от ЗДДС, касаещи принудителна административна мярка запечатване на търговски обекти, без изрично доказана вина от страна на търговеца.

Промените в Наредба Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства предизвикаха широка публична дискусия. Неколкократно сроковете за влизане в сила на Наредбата бяха отлагани, а работата по промяната на спорните текстове продължава и днес в рамките на сформираните три работни групи – Софтуерна фискализация, Облекчаване режима на картовите плащания, Модернизиране на ФУ чрез разширяване на функционалността им.

Усилията на работните групи доведоха до:

  • отпадане на задължението на търговците за водене на касови книги и автоматични Z-отчети;
  • въвеждане на алтернатива за електронните магазини и мобилните приложения, приемащи картови плащания (за първи път възможност за работа без фискално устройство, без посредничество на мобилен оператор и директно отчитане в НАП, което е основа за модерна софтуерна фискализация);
  • облекчена алтернатива за отчитане в НАП чрез одиторски файл за средни и големи предприятия с годишни обороти в брой под 5%;
  • облекчен режим за софтуерите, които работят с НЗОК и защита на лични и чувствителни данни на пациенти, чрез ограничаване на достъпа до тях.

„Вярваме, че хиляди коректни търговци няма да бъдат оставени „извън закона” на 1 февруари 2020 г., въпреки времето, усилията и средствата, които са вложили, за да изпълнят изискванията на Наредба Н-18”, се казва в изявлението на Камарата.

Коментари по темата: „БСК настоява за отлагане на Наредба Н-18”

добавете коментар...

  1. Той

    НАП-аджиите са гадни рекетьори. Вече сменят касови апарати на всеки 5 месеца. В Западна Европа или САЩ хората биха ги скъсали от съдебни дела или направо биха ги гръмнали в офисите си, защото са нагли мафиоти. След хакването на НАП те даже дължат пари на 5 милиона българи, защото НАП е подписала GDPR, но вместо да се извинят и да плащат глоби, те искат пак да сменят касовите апарати, да им е.а м…та.

Коментар