България е втора по кибер-уязвимост в Европа

Интензитетът на кибератаките в Европа нараства в последните години
(илюстрация: CC0 Public Domain)

Кибератаките стават все по-интензивни в последните години. Експертен доклад на компанията Specops Software разкрива нивото на киберсигурност на европейските държави.

Specops Software изчислява коя държава е най-вероятно да се сблъска с киберпрестъпления, като анализира процента на атаките, свързани с облачни доставчици, срещу акаунти в Azure и месечния процент компютри, които се сблъскват с майнинг на криптовалута, злонамерен софтуер и рансъмуер.

Резултатите показват, че Холандия е най-уязвимата европейска държава, с най-висок процент (17,64%) на киберпрестъпления. Това се дължи на големия брой атаки срещу Azure акаунти, свързани с облачни доставчици в страната.

На второ място в незавидната класация е България – у нас са регистрирани 17,55% входящи атаки. Следват Беларус (10,83%), Украйна (10,35%) и Босна и Херцеговина (7,06%).

Нидерландия и България са най-рискови по отношение на киберсигурността в Европа
(източник: Specops Software / Microsoft Security Intelligence Report)

Ирландия е най-слабо уязвимата страна в Европа. В тази държава честотата на киберпрестъпления е най-ниска във всяка категория, с изключение на атаките, свързани с облачни доставчици, регистрирани от Azure Security Centre.

Докладът на Specops Software се базира на данни за периода от януари 2018 г. до октомври 2019 г. за всяка европейска страна, като използва информация от Security Intelligence Report на Microsoft.

Коментари по темата: „България е втора по кибер-уязвимост в Европа”

добавете коментар...

  1. мишо

    “Холандия нали не съществуваше ?”

    Карай да върви, който си я намери на картата, за него си е.

  2. пешо

    Холандия нали не съществуваше ?

Коментар