Виваком и Юнайтед Груп даряват 900 000 лв. на МЗ

„Вярвам, че ще бъдем полезни на цялото общество и ще подкрепим медиците”, казва Атанас Добрев
(снимка: Виваком)

Виваком и Юнайтед Груп даряват  900 000 лв. на  Министерството на здравеопазването за овладяване на разпространението на COVID-19 в България, съобщиха от телеком оператора.

Средствата ще бъдат преведени в дарителската сметка на министерството, открита за подпомагане на лечебните заведения при спешни ситуации. Преди дни министерството обяви дарителска кампания, с която цели да събере 5 милиона лева чрез DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777.

Сумата, дарена от Виваком и Юнайтед Груп, покрива близо 1/5 от търсените средства, които ще помогнат на ведомството да подсигури най-належащите нужди на болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

Юнайтед Груп, доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, ще направи дарения за справяне с болестта във всички държави, в които оперира. Те ще са в общ размер на 3 милиона щатски долара, от които 1,2 милиона в пари и 1,8 милиона – в медицинско оборудване.

Групата оперира в Словения, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. През ноември 2019 г. Юнайтед Груп бе избрана да придобие Виваком за 1,2 милиарда евро. Сделката, която е едно от най-големите придобивания в региона, е в процес на регулаторно одобрение.

„Взехме решение да подпомогнем Министерството на здравеопазването в усилията му да осигури всичко необходимо на здравните заведения за справяне със ситуацията. Вярвам, че ще бъдем полезни на цялото общество и ще подкрепим медицинския персонал, който показва безапелационен професионализъм в критичната ситуация”, каза главният изпълнителен директор на Виваком Атанас Добрев.

Коментар