ИТ бизнесът ще вложи 15 000 човекочаса в здравна система

Ще подарим на държавата поне 15 000 часа труд на специалисти, заяви Илия Кръстев
(снимка: AIBEST)

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АIBEST) ще предостави безвъзмездно на българското правителство висококвалифицирани програмисти, специалисти в сферата на киберсигурността и ръководители на проекти, за да подпомогнат за бързото изграждане на националната здравна информационна система.

Фирмите, обединени в AIBEST, ще предоставят 15 000 човекочаса за работа по критични и ключови електронни системи на държавната администрация, както и за „ad-hoc” разработка на приложения, необходими по време на извънредното положение и в периода на възстановяване.

„Сартираме инициатива да подарим на държавата поне 15 000 часа труд на специалисти от нашата организация, с цел тези часове да се използват за подобряване на системата на здравеопазването. Целта ни е да покажем, че трябва да си помагаме и свободният ресурс да бъде в полза на обществото”, заяви Илия Кръстев, председател на АIBEST.

Подобно на други индустрии и компаниите от сектора на технологиите и бизнес услугите вече се сблъскват с последиците от пандемията COVID-19. „В този момент обаче е жизненоважно за икономиката на страната и за възтановяването и развитието й след това да намерим ефективен начин да работим заедно за справяне с кризата”, подчерта Кръстев.

„Затова собствениците и мениджърите на нашите компании смятаме, че наша отговорност към обществото е не само да запазим възможно най-много работни места, но и да подкрепим институциите и Националния оперативен щаб като предоставим безвъзмездно наличния си свободен ресурс за справяне с кризата, причинена от COVID-19”, допълни той.

Инициативата се посреща с ентусиазъм от членовете на асоциацията. „Реално в рамките на 24 часа получихме съгласие на повечето фирми”, коментира Ивайло Славов, член на борда на AIBEST.

„Виждаме, че държавата е в тежко положение. Концентрирани сме в износ на продукти и услуги, но сега трябва да помогнем на държавата, за да може тя да помага след това. България има ИТ специалисти на световно ниво. Сега е моментът да бъдем смислени”, каза Пламен Цеков, член на борда на AIBEST.

AIBEST e готова да активира в кратки срокове и интегрирана уеб-базирана информационна система, която включва информационна платформа, система за насочване, дистанционно консултиране, Q&A модул в реално време и кол-център екипи в подкрепа на Националния оперативен щаб, здравните институции и болниците.

Асоциацията се ангажира да предостави на правителството анализ на трансформациите в бизнеса, публичния сектор и социалните системи, предизвикани от пандемията COVID-19. Анализаторите на компаниите в AIBEST ще проследят, анализират и предоставят успешни практики и препоръки за промени на политики и нормативна уредба на база трансформациите в икономиката, пазара на труда, международните отношения и стратегическите за България сектори.

„Планирането стъпка напред ще ни даде предимство в изграждането на публични и бизнес услуги от ново поколение и може да бъде основа за изпреварващо развитие спрямо други конкурентни икономики. Това ще позиционира България по нов, коренно различен начин в рамките на Европа и света”, заключи Илия Кръстев.

Коментари по темата: „ИТ бизнесът ще вложи 15 000 човекочаса в здравна система”

добавете коментар...

  1. Чичко IT

    Някои хора бързо се ориентират накъде духа вятъра. И от мене да знаете – IT бизнеса не дава нищо безплатно или безкористно. Едно кафе да подарят на някого ще бият тъпана наляво и надясно, че са го направили. На всички запознати е ясно, че таксите за поддръжка на IT системи могат да бъдат многократно по-високи от цената за първоначално пускане в експлоатация. Та не на нас тия.

Коментар