HR съюз ще подготвя новата „нормалност” в работата

Необходими са спешни мерки, които да върнат безопасно хората на работа, казват от HR индустрията
(снимка: CC0 Public Domain)

Три от най-големите в световен мащаб компании за HR услуги се обединяват в съюз, за да помогнат на фирмите и служителите да се върнат безопасно на работа след пандемията от COVID-19. Зад инициативата, обявено с отворено писмо, стоят The Adecco Group, Manpower Group и Randstad NV.

„Здравната криза, причинена от COVID-19, поставя хората и икономиките по света пред несравними предизвикателства. За да ограничи икономическия спад и въздействието върху хората, пазарът на труда и всички заинтересовани страни на него трябва бързо да се приспособят към тази нова реалност, в която физическата дистанция и други стриктни мерки ще бъдат неразделна част от всички работни процеси в продължение на дълго време”, се казва в писмото.

Според HR компаниите, трябва да бъдат подготвени спешни мерки, които да върнат безопасно хората на работа, когато дойде подходящото време. Определянето на точния момент ще е от решаващо значение за икономиката. Този момент ще е различен за отделните държави и сектори, в зависимост от вълните и етапите на пандемията по света.

„Необходимо е безпрецедентно сътрудничество и координация между различните участници на трудовия пазар – от работодатели и правителства до профсъюзи и институти, което да подготви за новата нормалност на работното място”, призовават трите HR компании, изтъквайки, че през 2018 г. HR индустрията е назначила на работа близо 60 милиона служители в десетки държави и сектори.

Действията на съюза ще се базират на споделянето на най-добрите практики, касаещи протоколите за здраве и безопасност, които или ще трябва да бъдат създадени, или актуализирани за целите на временната „икономика на социална дистанция”.

За да се осигури максимална степен на сигурност на работниците и бизнесите, изключително важно е тези практики да бъдат споделени от индустриите и държавите и да бъдат създадени нови канали, които бързо да оценяват ефективните протоколи.

В заключение, HR индустрията приканва за съвместни действия работодателите, синдикатите и неправителствените организации, а правителствата да подкрепят и окуражат тези усилия.

Коментар