IBM сложи „Стоп” на лицевото разпознаване

IBM е категорично против използването на технологии за масово наблюдение, заяви Арвинд Кришна
(снимка: John O’Boyle / IBM)

Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна обяви, че компанията се оттегля от бизнеса с технологии за разпознаване на лица. В писмо до американския конгрес той призова властите за по-голяма отговорност и насърчаване на равенството в страната, на фона на протести, заради убийството на Джордж Флойд.

„IBM вече не предлага универсален софтуер за разпознаване или анализ на лица. IBM категорично се противопоставя и няма да разрешава използването на всяка технология, включително технологията за разпознаване на лица, предлагана от други доставчици, за масово наблюдение, расово профилиране, нарушаване на основните права и свободи на човека или каквито и да било цели, които не отговарят на нашите ценности и принципи на доверие и прозрачност”, се казва в официалното изявление.

„Вярваме, че е дошло време да започнем национален диалог за това дали да използваме технологията за разпознаване на лица в местните правоприлагащи органи и как да го направим”, казва шефът на IBM.

По думите на Кришна, изкуственият интелект е мощен инструмент, който наистина може да помогне на правоприлагащите органи да гарантират безопасността на гражданите, но производителите и доставчиците на свързани с него системи са отговорни за това как се използват тези технологии.

Впечатляващо е, че IBM не само призовава за регулиране на технологиите за лицево разпознаване, но и затваря съответния си бизнес. Не е ясно какви са финансовите показатели от тази дейност на компанията, но предвид тенденциите, технологията за лицево разпознаване е перспективно направление.

Коментари по темата: „IBM сложи „Стоп” на лицевото разпознаване”

добавете коментар...

  1. .

    може и да е само за заблуда, за да няма конкуренция. като само един има пищов е нещо, ако всеки има пищов е нищо.

  2. Йордан

    Просто нямат капацитет и ги е страх, че ще изостанат твърде много от конкуренцията.

Коментар