САЩ се оттеглят от преговорите за цифров данък

Разногласия между САЩ и ЕС поставиха на пауза преговорите за цифров данък
(снимка: CC0 Public Domain)

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин реши да прекрати преговорите за данък върху цифровите услуги с европейските държави, след като дискусиите стигнаха до безизходица, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Преговорите между членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) спират за неопределено време. Лайтхайзър все още е привърженик на идеята за единни международни данъчни правила, но по неговите думи, преговорите с европейските държави са били неефективни.

„Съединените щати предложиха пауза в преговорите на ОИСР за международно данъчно облагане, докато правителствата по целия свят са фокусирани върху реакцията на пандемията COVID-19 и безопасното отваряне на техните икономики”, заяви Лайтхайзър.

Основните разногласия са между САЩ, от една страна, и Франция и Обединеното кралство, от друга, които планират да въведат данъци върху цифровите услуги като начин за увеличаване на приходите от дейността на големи технологични компании, вкл. Google и Facebook. Във Вашингтон тези данъци се разглеждат като дискриминационни спрямо американските фирми.

По-рано този месец САЩ се заеха да изяснят дали данъците върху цифровите услуги, които вече са приети или предстои да бъдат приети в 10 страни, вкл. Австрия, Италия, Испания и Обединеното кралство, са нелоялни търговски практики. Ако правителството на САЩ прецени, че това е така, то може да въведе нови тарифи.

Коментар