Японци виждат близкото бъдеще с масови екзоскелети

Този екзоскелет на ATOUN вече се използва успешно в практиката
(снимка: ATOUN)

Японски разработчици прогнозират масово разпространение на екзоскелетите през следващото десетилетие. ATOUN, дъщерна фирма на Panasonic, не крие факта, че черпи идеи за своите разработки от произведения на научната фантастика.

Наскоро ATOUN изложи своята визия за това как ще се развива роботиката през следващите десетилетия. По-специално, инженерите на японската компания са сигурни, че ще видим масово разпространение на екзоскелети в ежедневието.

Развитието на роботиката, изкуствения интелект и разширената реалност ще даде възможност на потребителите на екзоскелети не само да увеличат физическата си сила, но и ускорено да усвояват нови умения. Освен това се очаква екзоскелетите да станат като дрехи.

Що се отнася до новите умения, потребителят ще може да зареди в екзоскелета модели на движенията, извършвани от професионалисти, за да „усети” напълно процеса, да възпроизвежда тези движения и да формира двигателна памет. Това се отнася за техники в спорта, умения в различни професии и т.н. В същото време очила с допълнена реалност ще осигуряват визуална подкрепа.

Друго приложение на екзоскелета е да запомни най-добрите варианти за движение с цел по-късното им възпроизвеждане. Важно в случая е, че запаметените действия ще могат да се повторят, дори ако физическите способности на потребителя са се променили. Предполага се, че системата ще може да проследи в реално време разликата между необходимите и наличните възможности и да я компенсира с ресурси на екзоскелета.

ATOUN разкрива, че черпи идеи за своите разработки от произведения на научната фантастика. Сега компанията разработва три вида екзоскелети: за укрепване на долната част на гърба, ръцете и краката.

Моделът Y, показан на илюстрацията, поддържа тялото и долната част на гърба. Той вече се използва в логистични центрове, фабрики, строителни проекти и в селското стопанство. Наскоро Y намери приложение в товаренето на багаж при полети на японската авиокомпания JAL. Продадени са общо 700 такива екзоскелета.

Коментар