TSMC ще спечели от решението на Apple да изостави Intel

TSMC се очертава като големият печеливш от решението на Apple да замени Intel със собствени чипове
(снимка: TSMC)

Тайванският производител на чипове TSMC може да спечели в резултат на неотдавнашното решение на Apple да изостави процесорите на Intel в полза на собствени ARM-базирани чипове в своите Mac компютри, смятат анализатори от Австралийската и Новозеландска банкова група (ANZ).

Apple официално обяви, че ще премине към собствени чипове в Mac на годишната си конференция за разработчици WWDC 2020. Първите компютри Mac с процесори Apple Silicon ще излязат на пазара в края на 2020 г., а пълното изоставяне на чиповете Intel може да отнеме около две години.

Производството на Apple Silicon вероятно ще бъде възложено на TSMC. Чиповете ще се произвеждат по 5-нанометрова технология, смятат анализаторите на ANZ, като припомнят, че в момента девет предприятия на TSMC в Тайван и едно в САЩ са заети с поръчки на Apple.

„Вярваме, че решението на Apple ще подобри прогнозите за високотехнологични инвестиции и износ от Тайван. Азия ще остане критичен регион за глобалната верига на доставки на Apple”, казва анализатор от ANZ, цитиран от Taipe Times.

Според експерти, TSMC и Apple работят съвместно върху първия 5-нанометров процесор за новите смартфони iPhone, които се очаква да излязат на пазара през втората половина на 2020 г. В бъдеще тайванският производител на чипове ще играе важна роля в създаването на нови модели компютри Mac, убедени са от ANZ.

Смартфоните iPhone се считат за основен източник на приходи за Apple: според анализаторите, техният дял е около 55% от оборота на американската корпорация. Що се отнася до компютрите, Mac осигурява около 10% от общите продажби на Apple.

Списъкът на основните доставчици на Apple включва около 200 производители от десетки страни. Най-важните предприятия, с които американската корпорация си сътрудничи, са разположени в Тайван, Китай, Япония, Южна Корея и САЩ. Според оценките на ANZ, те осигуряват около 83% от всички компоненти, закупени от Apple.

Коментари по темата: „TSMC ще спечели от решението на Apple да изостави Intel”

добавете коментар...

  1. (c:

    Малко е нож с две остриета тая работа 🙂

    От една страна, да, TSMC ще произвеждат повече и по-сложни чипове за Apple.

    От друга страна, Apple показват ясна тенденция, откакто съществуват, да търсят и намират начини да намалявт зависимостта си от външни компании и фактори.

    Ето няколко примера:

    – Още през 1989г Apple правят експериментален 4-ядрен процесор Scorpius (Project Aquarius).

    – Advanced RISC Machines Ltd (сега ARM Holdings) е създадена в края на 1990г като партньорство между Acorn Computers, Apple Computer (сега Apple Inc) и VLSI Technology.

    – PowerPC – разработка на AIM alliance, формиран от Apple, IBM и Motorola в края на 1991г, като почти 10 години архитектурата е значително по-добра и бърза от процесорите на Intel.

    Преди 7-8 години един анализатор от тези, които са изключително навътре в индустрията, беше писал, че Apple оглеждат US фабрики на GlobalFoundries, за закупуване. И дори се опитват да интегрират Samsung 16nm FinFET+ процес с помощта на инженери от Samsung Semiconductor.

    В онзи момент TSMC бяха по-назад от Samsung, а Apple спешно искаха да спрат производството на процесори при Samsung, защото последните безочливо крадяха архитектурите им.

    Е, за Apple A7 – първият 64-битов ARM на пазара – Samsung Semiconductor явно подписали много тегави договори през 2013г, не посмяха да издадат абсолютно нищо, и пускането на iPhone 5s с 64-битова архитектура беше изненада за всички.

    Това не попречи на Apple още следващата година да започнат преход към TSMC, нито им пречи да продължават да търсят алтернативи за още по-голяма независимост.

    Но, за да може този преход да се получи, 2-3 години по-рано Apple започнаха активно инвестиране в TSMC и дори плащаха директно разходите им по разработки, за да наваксат технологичното изоставане спрямо Samsung в онзи момент.

    Резултатите са повече от очевидни – докато Apple си печатаха процесорите при Samsung, Exynos бяха конкурентни на техните и на Qualcomm. 3 години след като Apple преминаха изцяло на TSMC, процесорите на Samsung вече изоставаха видимо, като в един момент Galaxy S бяха с Exynos само на вътрешния корейски пазар, а за останалия свят се доставяха с Qualcomm.

    Ако Apple преминат към свое производство, TSMC ще загубят най-доходоносния си клиент, което ще удари собствените им разработки, което ще се отрази на останалите клиенти.

    Сега реално всеки, който произвежда при TSMC, печели от прогреса, за който Apple плащат най-много на този етап. Това ще се промени, точно както се случи с процесорите на Samsung.

    Не знам дали всичко това е хубаво, защото остава едно усещане, че корпорациите ползват научния и технологичен прогрес на човечеството, но изграденото оттях го държат ограничено и недостъпно за останалите – това води до забавяне на прогреса като цяло.

    От друга страна, другите корпорации правят същото, доколкото могат.

Коментар