Red Hat ще ликвидира „проблемния” език в своя код

Общността на отворения код е решена да елиминира расистската терминология
(снимка: CC0 Public Domain)

Red Hat обеща да премахне „проблемния” език от своите платформи. В публикация в блога на компанията главният директор по технологиите Крис Райт заяви, че компанията ще „създаде екип, който да одитира нашата собствена работа – нашия код, документация и съдържание – и да идентифицира потенциално разединяващ език”.

Термините, използвани в общността с отворен код, които често предизвикват спорове и разединение, включват „господар” и „слуга” (master, slave). Тези термини се използват за означаване, когато даден процес има контрол над друг. Борави се и с понятия като „черен списък” и „бял списък” – неща, които са забранени, и неща, които са разрешени по подразбиране.

„Когато разгледахме защо някои думи все още се използват в отворения код, поставихме въпроса защо те продължават да съществуват и какво можем да направим”, каза Райт пред Motherboard.

Съобщението на Red Hat последва подобен ход на Github, който обяви по-рано този месец, че ще преименува структурата на клоновете си по подразбиране, използвана на нейната платформа, от „господар” на „водещ”.

Призивите за премахване на расистката терминология от софтуера и езиците за програмиране съществуват не от вчера. През 2018 г. Python – един от най-добрите езици за програмиране в света – премахна термините „господар” и „слуга” от своя език за програмиране. Този ход беше придружен от бурен дебат сред разработчиците, като някои се съгласиха, че „слуга” е обидна дума, но мнозина настояват, че „господар” не е.

Red Hat, добре позната в общността на Linux и отворения код, заяви, че ще започне одита си чрез извършване на промени в съдържанието, където такава терминология се използва концептуално, като отбелязва, че промените в кода могат да отнемат време, тъй като включват промяна на конфигурации, използвани от вече работещи инсталации.

„Проектите с отворен код са място за всички хора – да се съберат и да допринесат. Тя трябва да бъде приветлива среда за всички”, каза Райт. „Този разговор касае нещо по-голямо и по-значимо от Red Hat. Надяваме се и други да поемат този ангажимент и да ни помогнат по-бързо да стигнем до истинска промяна”.

Коментари по темата: „Red Hat ще ликвидира „проблемния” език в своя код”

добавете коментар...

  1. хаха

    до Anonymous: а за белова и чернова би ли казал нещо? Още ли да си ги ползваме? :)))

  2. Анонимен

    Негрите ги е яд че не са бели. Не знаят какво искат.

  3. Anonymous

    до Българин: могат да се наричат Допустим и Недопустим

  4. Българин

    Blacklist и whitelist как ще се наричат сега.

  5. ахъ

    Сигурен съм, че всичко това ще повлияе изключително положително върху живота на чернокожите!

Коментар