Google полага нов оптичен кабел в Атлантическия океан

Google нае SubCom за полагане на оптичен кабел през Атлантическия океан
(снимка: Google)

Google планира да положи нов оптичен кабел по дъното на Атлантическия океан, за да осигури по-голяма надеждност и скорост на мрежата си. По план, проектът трябва да бъде завършен до 2020 г., съобщиха от интернет компанията.

Презокеанското интернет трасе ще увеличи пропускателната способност и скоростта на всички услуги на Google, включително Meet, Gmail и Google Cloud. Кабелът ще свърже Ню Йорк (САЩ) с Буд (Великобритания) и Билбао (Испания).

Новият глобален интернет кабел носи името на Грейс Хопър – американския учен и комодор от ВМС на САЩ, жената, която бе сред първите автори на програми за компютъра Marc I в Харвард, а също така разработи първия компилатор за компютърен език за програмиране.

По-рано тази година Google сключи договор със SubCom за прокарване на оптичния кабел през Атлантическия океан. Това е първият кабел, който ще бъде положен през океана до брега на Испания.

Преди това Google положи три оптични кабела за интернет – между САЩ и Чили, между САЩ и Франция и между Португалия и Южна Африка.

Коментар