Microsoft преговаря с китайците за поглъщане на TikTok

Microsoft се очертава като евентуалният нов собственик на TikTok на няколко ключови пазара
(снимка: Microsoft)

Microsoft потвърди в неделя, че води преговори с китайската компания ByteDance за придобиване на нейното подразделение TikTok, известно с едноименната услуга за кратки видеа, в САЩ и няколко други държави.

Американският ИТ гигант обяви в блога си готовност да продължи дискусиите относно възможността за придобиване на TikTok след разговор между изпълнителния директор Сатя Надела и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според официалното съобщение, Microsoft ще продължи да обсъжда евентуална сделка с ByteDance в рамките на няколко седмици, като планира да приключи преговорите до 15 септември т.г.

Microsoft и ByteDance са предоставили в Комисията по чуждестранни инвестиции (CFIUS) на САЩ намерение за проучване на предварително предложение, което включва закупуване от Microsoft на подразделенията TikTok в Съединените щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Новината за преговори между Microsoft и китайската компания идва след изявление на президента Доналд Тръмп от петък миналата седмица, че е готов да забрани дейността на TikTok в САЩ.

Microsoft е напълно наясно с важността на опасенията на президента. Тя възнамерява да придобие TikTok при условия на пълен анализ на сигурността и подходящи икономически ползи за Съединените щати, включително за Министерство на финансите, се казва в официалното съобщение.

Коментари по темата: „Microsoft преговаря с китайците за поглъщане на TikTok”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това си е рекет над частна компания с цел да се облагодетелства друга частна компания. Рекет на държавно ниво. Китайците трябва да го продадат на 100% и след това да го забранят в Китай и да направят нова платформа.

Коментар