Решенията за криптиране на PGP навлизат на пазара у нас

Компанията за сигурност PGP Corp. избра дистрибутор на продуктите си в България. НeadTechnology придобива изключителни права да разпростанява у нас решенията на американския разработчик, стана ясно на пресконференция в София.
В много от корпоративните организации, като банки и телекоми, вече са създадени отдели, посветени изцяло на ИТ сигурността. Този факт налага и навлизането на съответните решения на българския пазар, посочиха от HeadTechnology – компания, фокусирана изключително върху сигурността, отвъд атаките на зловреден код.
Историята на PGP е повече от любопитна. Криптиращият софтуер Pretty Good Privacy (PGP) е създаден от небезизвестния Фил Зимерман още през 1991 година. Според самия него, PGP е замислен като инструмент за защита на човешките права. Не така обаче са мислели от правителството на САЩ.
През 1993-та Зимерман е подведен под съдебна отговорност, затова че чрез интернет е изнесъл извън пределите на страната криптиращ софтуер, който, според законите на САЩ, е вид оръжие. Позовавайки се на Първата поправка, Зимерман напечатва кода на хартия и го разпространява във вид на книга.
През 1997 година PGP е закупен от Network Associates, която по-късно, през 2002-ра продава правата на PGP Corporation – компания, основана от първосъздателите на продукта. Оттогава насам продуктът търпи сериозно развитие, като вече обхваща не само криптиране на електронна поща, а и защита на медии, памети и дискове, както и конзола за администриране.
Решенията на PGP дават възможност на организациите да защитят всяко рисково звено от своята инфраструктура, като електронна поща, лаптопи, десктопи, месинджъри, смартфони, мрежови архиви, файлов трансфер, автоматизирани процеси и бекъпи.
Същевременно, като създател на PGP, Фил Зимерман е получил значителен брой технически и хуманитарни награди за своята пионерска работа в областта на криптографията. Той е признат от InfoWorld за един от водещите 10 изобретателя в областта на електронната индустрия, а през 1995 година Newsweek поставя Зимерман сред 50-те най-влиятелни хора в сферата на интернет.

Коментар