САЩ удариха със санкции най-големия китайски чипмейкър

SMIC отрича връзки с китайския военен сектор, заради което САЩ я санкционираха
(снмка: SMIC)

Вероятността от налагане на санкции срещу китайския производител на чипове по договор SMIC от страна на САЩ беше обсъждана многократно този месец. Поредният ход на Вашингтон в търговската война с Пекин бе официализиран вчера – всеки доставчик на оборудване или материали с американски произход за SMIC ще трябва да получи специален лиценз.

Като всеки друг потребител на литографско оборудване и материали за производство на полупроводникови компоненти, SMIC си сътрудничи с американските компании Lam Research, KLA и Applied Materials. Дори доставките на литографско оборудване на холандската ASML за SMIC може да попаднат под ограничения.

Така например, китайската компания не успя да получи разрешение за внос на ASML литографски скенери, които се използват в така наречената EUV литография. Сега SMIC може да има проблеми и с достъпа до не толкова напредналите DUV скенери – както нови от Европа, така и ремонтирани от САЩ.

SMIC отрича всякакви връзки с китайския военен сектор, но решението на американските регулатори е категорично, отбелязва Ройтерс. До края на 2018 г. китайските държавни акционери контролираха над 46% от капитала на SMIC, а след допълнителното пласиране на акции тази година техният дял може да се увеличи.

Може би именно засиленият държавен контрол над SMIC наистина притеснява американските власти, докато техните китайски опоненти продължават да влагат милиарди инвестиции в SMIC, за да превърнат компанията във флагман на националната полупроводникова индустрия. През първото тримесечие на тази година над 60% от приходите на SMIC идват от китайски клиенти.

SMIC се опитва да изгради производствена линия за 40-нанометрови чипове, която не използва оборудване и материали от американски произход, припомня Nikkei Asian Review. В рамките на три години компанията възнамерява да организира по подобен начин производството на 28-нм продукти. Санкциите определено ще усложнят тази задача, тъй като дори партньорите на SMIC извън САЩ използват американски технологии при производството на своите продукти.

SMIC твърди пред Ройтерс, че все още не е получила известие от американските власти за влезли в сила санкции. Компанията продължава да настоява, че обслужва само клиенти с цивилен профил, които не са свързани с военните поръчки на китайското правителство.

Коментари по темата: „САЩ удариха със санкции най-големия китайски чипмейкър”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ако почнат така да се надигат икономически и други дръжави. Америка няма да остави така нещата свобидния пазар да върви към конкуренция и срещу САЩ.

    Лесно е какво се прави? Пускат се генетично проектирани вируси да съсипят чуждите икономики. Поне долара е световна валута ще принудят същите тези държави да взимат заеми.

    Ако и туй не помогне идва класиката стига се до трета световна война вируси и ядрени бомби.
    Споко има народи и малцинства които са като хлебарките винаги оцеляват.

  2. mstoynov

    Ако Китай успеят да излязат от не до там комфортната ситуация и успят да лансира свой продукти и технологии, какво ще попречи на други държава да видят че има алтернатива…?

  3. Anonymous

    Удрят срещу себе си и правят техният враг още по-силен и могъш.

Коментар