Изкуствен интелект вече приготвя и бира

AI алгоритъм вече изготвя рецепти за нова, оригинална бира
(снимка: CC0 Public Domain)

Швейцарската пивоварна MNBrew, заедно с учени от Висшето училище в Люцерн и софтуерната компания Jaywalker Digital, варят бира ейл по рецепта, разработена от изкуствен интелект.

Новата бира от тип Indian Pale Ale е наречена Deeper от нейните създатели. Според Адриан Мининг, експерт в MNBrew, вкусът ѝ е „много пристрастяващ” и доста ароматен. Разбира се, хора варят пивото, но по инструкции от специално създаден алгоритъм, наречен Brauer AI.

В самото начало на процеса или човек, или самият AI избира типа на бирата – например същия Indian Pale Ale, Weizen или друг. След това алгоритъмът преглежда база данни със 157 000 рецепти за бира от цял ​​свят, избира подходящи образци и въз основа на тях предлага собствена рецепта, включително сортове хмел и малц, както и продължителност на приготвяне. Резултатът е нова оригинална бира.

За обикновените пивовари разглеждането на няколко хиляди рецепти е практически непосилна задача. „Brauer AI може да направи това не само много по-бързо от човек, но също така изготвя рецепта за бира, която никога не е съществувала досега”, казва един от създателите на алгоритъма – Марк Бравин от Висшето училище в Люцерн.

Разработчиците нямат за цел напълно да отстранят хората от производството; напротив, те казват, че най-добрият резултат се постига чрез съвместните усилия на човек и алгоритъм.

Миналата година се разчу за подобен алгоритъм, използван за приготвяне на уиски. Но поради особеностите на производството на тази силна напитка, не беше възможно веднага да се вкуси резултатът от работата на изкуствения интелект.

Коментар