Великобритания забранява на шофьорите да вдигат телефона

Шофьорите във Великобритания вече няма да могат да си правят селфи зад волана
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Обединеното кралство затвори правна вратичка, която позволява използване на телефона по време на шофиране. Сега водачите на МПС няма да могат да си правят селфита, докато са зад волана.

Съществуващата регулация даваше възможност на шофьорите да вдигат телефона, стига да не се обаждат или да не изпращат съобщения. Когато новата разпоредба влезе в сила, шофьорите ще трябва да използват функция „свободни ръце” за почти всичко, свързано с телефона.

Единственото изключение е за безконтактно плащане, докато автомобилът е в неподвижно състояние – например, при плащане на храна, уточнява публикация на BBC.

Досега законът забраняваше само „интерактивната комуникация”. На практика това позволяваше на шофьорите да избегнат наказанието, като твърдят, че сърфират в мрежата, правят си селфи или друго нещо, различно от чат.

Очаква се мярката да влезе в сила в началото на 2021 г. Използването на телефон по време на шофиране в Обединеното кралство в момента се санкционира с глоба от 200 паунда и наказание от шест точки.

По-строгите ограничения идват заедно с проучване, което показва, че много шофьори не следят пътя докато говорят по телефона. От 662 телефонни взаимодействия, само 38 са напълно „хендсфри”.

Новата забрана за практическа употреба на телефоните в колата едва ли ще накара повечето шофьори да променят навиците си, но ще позволи стриктно прилагане на закона, което досега беше трудно.

Коментари по темата: „Великобритания забранява на шофьорите да вдигат телефона”

добавете коментар...

  1. Hahaha

    Ама ти сериозно ли бе каунь?

  2. :o)

    Чак сега ли? Тука е забранено от доста годинки 🙂
    Но аграрите в англия са доста смешни и карат през просото 🙂

Коментар