AMD се продава в пъти повече от Intel във водещ немски магазин

AMD процесорите са много по-популярни от Intel чиповете в онлайн магазина Mindfactory
(снимка: AMD)

Продажбите на AMD процесори превишават четири пъти тези на Intel в популярния немски онлайн магазин Mindfactory, сочат данните за месец октомври. Това не е изненада, а потвърждава тенденция, която се наблюдава напоследък.

От публикуваните графики се вижда, че най-популярните модели са Ryzen 5 3600, от който са продадени 7190 броя през октомври, и Ryzen 7 3700X с резултат от 3410 броя. При Intel най-популярен процесор е Core i7–10700K, от който през октомври Mindfactory е продал около 800 броя.

Дори Ryzen 7 2700X, който вече се счита за процесор от предишно поколение, се радва на по-голямо търсене (990 продадени бройки през октомври) от интелския Core i7–10700K, сочи статистиката на онлайн магазина.

По-детайлен поглед върху диаграмите показва, че продажбите на Intel в количествено изражение почти не са се променили, докато при AMD са наблюдава спад в обема на продажбите. Вероятно потребителите изчакват новите процесори на AMD – линията Ryzen 5000, която ще излезе скоро на пазара.

Според предварителните анонси на AMD, новите процесори Ryzen 5000 ще предложат значително подобрение в производителността. Остава да се види как ще реагират купувачите на това обещание от компанията.

Що се отнася до средната цена на процесорите, при AMD тя намалява с 9,4% на годишна база (спрямо октомври 2019 г.) и с 3,5% на месечна (спрямо септември 2020 г.) При Intel цените падат съответно с 14% на годишна база и 7% на месечна.

Коментар