Робо-обаждания убеждаваха американците да не гласуват

Много американци получиха подвеждащи обаждания да не гласуват във вторник
(снимка: CC0 Public Domain)

Гласоподавателите в различни щати на САЩ станаха обект на манипулация от роботизирани обаждания (robocalls), които им казват да останат вкъщи или да гласуват утре, поради дълги опашки в избирателните секции.

Съобщения за това идват от девет щата, включително Флорида, Джорджия, Айова, Канзас, Мичиган, Небраска, Ню Йорк, Ню Хемпшир и Северна Каролина, предаде ZDNet. Роботизираните обаждания очевидно са имали за цел да заблудят избирателите, като ги подмамят да гласуват в сряда – след затваряне на избирателните секции.

В отговор държавните служители се обърнаха към социалните медии, за да разсеят дезинформацията, призовавайки избирателите да гласуват лично до 20:00 ч. във вторник. Голяма част от робо-обажданията са съдържали още по-прости съобщения, които се опитват да убедят избирателите да останат у дома.

„Това е само пробно повикване. Време е да останете вкъщи. Стойте в безопасност и останете вкъщи”, гласи едно от съобщенията, в което не се споменава самият процес на гласуване в очевиден опит да се избегне евентуално разследване от правоприлагащите органи.

Според Вашингтон пост, вчера са направени повече от 10 милиона роботизирани обаждания от този тип. Американски служители, включително от Федералното бюро за разследване (ФБР) и Федералната комисия по комуникации (FCC), заявиха, че са наясно с кампаниите и разглеждат въпроса.

Кампаниите за робо-обаждания се провеждат всеки изборен цикъл и сегашната активност не е необичайна, според доклад на Cyberscoop. Някои от тези кампании са започнали още преди процеса на гласуване. Федерални агенции като CISA и ФБР заявиха, че въпреки няколко нередности тук и там, изборният процес не е помрачен от проблеми с киберсигурността.

Коментар