Пандемията възроди пазара на таблети

Таблетите отново се радват на силно търсене, както в най-ранните си години
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на таблети се увеличи с една четвърт, подхранван от пандемията, която принуди голям брой хора да работят и учат вкъщи, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC.

През третото тримесечие на годината производителите по целия свят са пуснали 47,6 милиона таблета, спрямо 38,1 милиона бройки за същия период на миналата година, според данните на IDC. Apple е доставила по-голямата част от всички таблети – 13,9 милиона бройки, което е със 17,4% повече на годишна база.

На второ място в списъка на най-големите производители на таблети е южнокорейският гигант Samsung, който контролира 19,8% от пазара. Търсенето на устройства от тази компания почти се е удвоено в сравнение с третото тримесечие на 2019 г. – ръстът е 89,2%.

Samsung залага на хибридни решения, които могат да се трансформират от таблети в лаптопи и обратно с подвижна или сгъваема клавиатура. През разглеждания период южнокорейската компания пусна на пазара първия 5G таблет – Galaxy Tab S7 +.

Топ 3 затваря Amazon, която контролира 11,4% от пазара на таблети. Следват Huawei и Lenovo с пазарни дялове съответно 10,2% и 8,6%. Всички останали доставчици контролират колективно една пета от световния пазар на таблети – приблизително 20,9%.

Коментари по темата: „Пандемията възроди пазара на таблети”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Таблетите са супер неудобни джаджи – нито са малки, нито компактни, а са също толкова неудобни за работа, колкото и смартфон. Наистина не разбирам защо хората ги купуват.

Коментар