Илон Мъск: Tesla беше на около месец от фалит

Трудностите със серийното производство на Model 3 са изправили Tesla на ръба на фалита
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на електромобили Tesla е бил на около месец от фалит, когато все още е обмислял как да произвежда масово седана Model 3, призна шефът на компанията Илон Мъск с публикация в Twitter.

Пускането на Model 3 е било екстремен стрес и „болка дълго време” – от средата на 2017 г. до средата на 2019 г. „Производствен и логистичен ад”, коментира Мъск в отговор на един от неговите последователи. Мъск често говори за „производствен и логистичен ад” при въвеждане на нов електромобил в масово производство.

В началото на 2019 г. – когато Tesla произвеждаше по-малко от 63 хиляди Model 3 на тримесечие – Мъск събра милиарди, като популяризира амбициите на компанията за самоуправляеми автомобили в Деня на автономността и в разговори с институционални инвеститори. Третото тримесечие на 2020 г. се оказа петото поред с рентабилност за Tesla, благодарение в голяма степен на продажбите на регулаторни кредити.

Въпреки „производствения и логистичен ад” с Model 3 в САЩ, Tesla отвори нов завод в Шанхай, където целта е да произвежда 150 хиляди Model 3s годишно, а по-късно да увеличи годишната продукция до поне 250 хиляди електромобила, вкл. Модел Y и Модел 3.

В дискусията в Twitter Мъск защити и безпрецедентния си компенсационен пакет като мениджър на Tesla, отбелязва CNBC. Съгласно споразумение от 2018 г. в качеството си на главен изпълнителен директор той работи без заплата, но вместо това натрупва права за закупуване на акции в компанията на „заключени” цени, ако бизнесът постигне определени цели.

Мъск е спечелил няколко транша от този компенсационен пакет на стойност над 11 млрд. долара, докато бушува пандемията на коронавируса. В същото време Tesla намали заплатите на служителите и каза на работниците си да се върнат да произвеждат автомобили в завода във Фремонт, Калифорния, преди властите да сметнат, че това е безопасно.

Коментари по темата: „Илон Мъск: Tesla беше на около месец от фалит”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Зaщo cчeтoвoдният бaлaнc нa Фeдepaлния peзepв мoжe дa ce изcтpeля дeceтoĸpaтнo

 2. Anonymous

  Да си прави и
  да претърпиш огромна загуба заради компютърна програма купуваща виртуални акции с виртуарни $.

 3. Anonymous

  Short squeeze.
  C $ от?

 4. Anonymous

  Е как от фалит
  стана най-скъпият авто производител в година която продажбите спрели заради куpонъ?

 5. Anonymous

  Джим Чанос е бил прав.

 6. Anonymous

  Дейвид Еинхор е бил прав.

 7. (о:

  По-вероятно е да са били 2-3 години след фалит, ако не беше “чичо Сам” да налива държавни пари по секретни военни договори …

 8. :o)

  Всяко изказване на тоя генерира новини и анализи.
  Милиони компании са били пред фалит и са направили нещо, но никой не пише за тях!

Коментар