Британци сбъдват мечтата за масов и свръхбърз 5G интернет

Флотилията от дронове с антени ще осигури 5G покритие до всяко кътче на планетата
(снимка: Cambridge Consultants / видео)

Визионерска програма на британски инженери обещава да сбъдне мечтата за свръхбърз 5G достъп до интернет за всички хора по света. Амбициозният проект е дело на компанията Cambridge Consultants, част от Capgemini.

Работейки в сътрудничество със стартъпа Stratospheric Platforms Limited (SPL), инженерите на Cambridge Consultants са създали безжична антена, която е различна от всичко виждано досега, като осигурява достъпна свързаност чрез флотилия от безпилотни самолети (дронове) с нулеви емисии, издигани във въздуха на височина 20 000 метра за повече от седмица.

Системата може да се реализира с малка част от разходите за изграждане и поддържане на наземна инфраструктура и оказва минимално въздействие върху околната среда, поради своята водородна енергийна система с нулеви емисии. Подобна флотилия от дронове може да пренапише икономиката на мобилните широколентови комуникации.

Антената с площ от три метра и тегло само 120 кг се счита за най-голямата по рода си комерсиална въздушна комуникационна система. Създаденият прототип е плод на четиригодишен проект, реализиран съвместно с британския стартъп SPL.

SPL разработва платформа за висока надморска височина (HAP) и комуникационна система, работеща в стратосферата, за да осигури достъпна и бърза свързаност до всяко кътче на света. Единичен HAP ще осигури покритие на площ до 140 километра в диаметър, еквивалентно на разполагането на стотици днешни земни мачти.

Флотилията от около 60 HAP би могла да обхване цялото Обединено кралство, осигурявайки равномерно географско покритие с 5G скорости от над 100 Gbps. С радикално по-ниски разходи, тази нова платформа има потенциал да достави интернет на несвързаните територии в развиващия се свят, да запълни пропуските в покритието в развития свят и да гарантира, че селските райони няма да останат без връзка никъде по света.

В допълнение, водородната енергийна система осигурява дълготрайна работа на въздухоплавателни средства с ниско въздействие върху околната среда, ниско ниво на шум, нулеви CO2 и NOx емисии.

SPL вече е завършил първото си успешно тестово изпитание. Очаква се разпространението на услугата да започне в Германия през 2024 г.

Cambridge Consultants разполага с един от най-големите в света независими екипи за разработка на безжични мрежи и тази нова антена е перлата в постиженията на компанията. Концепцията е доказана с прототип, който е една осма от предвидения пълен размер. Преодолени са ключовите технически предизвикателства в рамките на симулирани полетни условия и е доказано, че модулният дизайн може да се мащабира безпроблемно.

Всяка антена произвежда 480 отделни, управляеми лъчи, които покриват определени зони на земята като пътища, железопътни линии или транспортни платна. Способността да произвежда стотици лъчи позволява на антената да използва повторно спектъра, осигурявайки бързо и равномерно покритие в цялата зона.

Уникалната, изцяло дигитална способност за формиране на лъча дава огромна гъвкавост при разгръщането на услугите, позволявайки преконфигуриране по време на полет за предоставяне на услуги извън обсега на конвенционалните фиксирани наземни мрежи. Това включва проследяване на мобилни потребители, вкл. влакове и автономни превозни средства, и осигуряване на покритие точно там, където е необходимо – например на националните граници.

Коментар