Обновен Chrome заработи по-бързо и по-икономично

Нова версия на Chrome подобрява значително показателите на браузъра
(снимка: CC0 Public Domain)

Google пусна поредна актуализация на браузъра Chrome. Версия 87 на най-популярния браузър в света идва с фокус върху оптимизацията и увеличената производителност, както и с поддръжка на ARM-базираните Mac компютри.

Две са основните подобрения в Chrome:

  • Браузърът стартира с 25% по-бързо, а скоростта на зареждане на страниците се е увеличила със 7%. В същото време Chrome използва по-малко енергия и RAM.
  • Chrome вече дава предпочитание на активните раздели (табове), благодарение на което натоварването на процесора е намалено с до 5 пъти, а автономността е увеличена с 1,25 часа.

Вече има две версии на Chrome, достъпни за собствениците на Mac компютри: една за процесори Intel и една за M1 в новите Mac. Версията за M1 ще бъде достъпна за изтегляне от 19 ноември.

Освен това обновеният Chrome добавя търсене по отворени табове. Функцията първоначално ще бъде налична на хромбуците, а след това ще се появи и на други платформи.

Добавени са също преки пътища (shortcuts) в лентата за търсене с цел бързо придвижване до някои настройки на браузъра. Така например, потребителят може да напише „изтрий моята история” и в браузъра ще се появи бутон, който води до съответния раздел на настройките. Засега има шест такива преки пътища и те са достъпни само за настолни компютри.

В допълнение, на новите табове ще се появяват иконки, които показват скорошни търсения, свързани с готвене, подаръци и гледане на видео. Google ще добави карти за забавление през 2021 г.

Но най-голяма промяна ще забележат потребителите на операционната система macOS Big Sur, която Apple обяви наскоро – това е новата квадратна иконка на браузъра.

Коментар