MediaTek купува дъщерна фирма на Intel

MediaTek е на път да се сдобие с дъщерна компания на корпорацията Intel
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванският чипмейкър MediaTek е на път да придобие Enpirion Power Solutions, дъщерно дружество на американската корпорация Intel. Очаква се всички условия по сделката да бъдат изпълнени до края на текущата година.

Придобиването е на стойност 2,4 милиарда юана, или около 85 милиона щатски долара, според публикация на Gizmochina, на която се позовават новините за сделката в различни издания. Intel, която изглежда губи Apple като голям клиент, все още не е потвърдила или отрекла продажбата на част от бизнеса си.

MediaTek е известна със своите ARM процесори за смартфони и таблети. Чиповете на компанията намират най-често приложение в устройства от начално и средно ниво, но асортиментът на MediaTek включва и SoC за висококласни смартфони.

Покупката на Enpirion Power Solutions ще позволи на MediaTek да разшири продуктовата си гама с линия от регулатори и преобразуватели на напрежение, на които ще постави собствено си лого.

Очаква се придобиването да подобри финансовите резултати и конкурентоспособността на MediaTek. Тайванската компания се конкурира с Qualcomm на SoC пазара за смартфони, като позициите ѝ се подобряват напоследък, благодарение на новите 5G чипсети.

Коментар