ЕС ще работи по план срещу кибер атаките

Европейската комисия предложи план за действие срещу мащабни кибер атаки. Това стана на заседание на Съвета на министрите на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика, които дискутираха в Люксембург европейската политика за мрежова и информационна сигурност, съобщи ДАИТС.

По оценки на Световния икономически форум от 2008 година, рискът от сериозни пробиви в мрежовата и информационна сигурност през следващите 10 години ще е между 10 и 20%, които в глобален мащаб биха причинили икономически загуби, възлизащи на 250 милиарда щатски долара. Според проучвания, възложени от бизнес средите, преустановяване на връзката с интернет за 1 месец в САЩ ще генерира икономически загуби, възлизащи на повече от 200 милиарда щатски долара.

Сигурността и устойчивостта на критичната информационна инфраструктура са решаващи предпоставки за успешната защита срещу аварии и атаки, смята Европейската комисия. Планът за действие, предложен от ЕК, предвижда укрепване на тактическото и оперативното сътрудничество на европейско ниво.

Успехът на действията ще зависи от координацията между публичния и частния сектор, както и от ангажимента на държавите-членки, европейските институции и заинтересованите страни.

Съвременната икономика на Европейския съюз е силно зависима от информационните и комуникационни технологии, каза Пламен Вачков, председател на ДАИТС. България подкрепя предприемането на допълнителни действия в областта на мрежовата и информационна сигурност на европейско ниво, едно от които следва да бъде продължаване на мандата на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност – ENISA.

Двата най-важни приоритета на ЕС, според председателя на ДАИТС, трябва да са:

  • разработване на ясни критерии за идентифициране и защита на европейската критична информационна инфраструктура
  • създаване на единна система за обмен на информация за предупреждения, уязвимост и инциденти между националните центрове за действие.

Пламен Вачков е определен от българското правителство за национален координатор по кибер сигурност. Управляваната от него Държавната агенция за информационни технологии и съобщения създаде национален Център за действие при инциденти в информационната сигурност (CSIRT), като вече е отговорила на изискванията на ЕК в тази област.

Предстои укрепване на капацитета на този център, както и разработване на Национална програма за кибер-сигурност.

Коментар