Налага се все по-често архивиране на данните

Домашните потребители са силно застрашени от загуба на данни в компютъра. Почти две трети от тях архивират дигиталната си информация на всеки два или три месеца, но 80 процента съобщават, че са претърпели загуба на данни, според ново проучване на Acronis, разпространено от Бизнес Софтуер Дистрибутор.
Онлайн изследването, в което са взели участие близо 6100 домашни потребители в Северна Америка, открива, че 64% архивират хард дисковете си само веднъж на два или три месеца или по-рядко, доста по-малко от препоръчаното от всяка организация в бранша. Това ярко контрастира с резултатите от друго изследване, а именно, че 80% от потребителите са загубили информация и е трябвало да я възстановят.
Потребителите съхраняват все повече критични данни, което изисква по-често архивиране, за да се предотврати катастрофална загуба при срив в хард диска, от вируси и малуер, нестабилни софтуерни изтегляния, човешки грешки или физически бедствия.
Според Робърт Тейлър, старши директор маркетинг в Acronis, потребителите трябва да оценят необикновеното си положение и да създават разписание за архивиране, което отговаря на важността на данните. Много потребители вече архивират компютрите си всяка седмица или две, дори и по-често, ако променящата се информация е незаменима.
Изследването на Acronis открива също така, че 81% от потребителите е трябвало да преинсталират операционната си система и софтуерните приложения. Загубата на данни се съпътства и със значителна загуба на време – 48% от анкетираните признават, че процесът на преинсталация отнема повече от четири часа.
За нещастие, загубата на данни от потребители е повече въпрос на „кога”, а не „ако”. Неизбежно е, казва Тейлър.
Потребителите трябва да са сигурни, че имат пълна защита за техните компютри, което означава повече от просто копиране на файлове. Това не е възстановяване след бедствие. Потребителите би трябвало да архивират операционната си система, приложенията, настройките и конфигурациите в допълнение към снимките, електронните таблици и всичко останало”, съветва Acronis.

Коментар