ЕС ще позволи на компаниите достъп до лични данни

Европа се нуждае от отворен, но суверенен единен пазар за данни, заяви Тиери Бретон
(снимка: Европейски парламент)

Европейската комисия предложи нови правила, които ще позволят на компаниите да имат достъп до обществени и лични данни, за да бъдат по-конкурентни на американските и азиатските гиганти, и ще стимулират иновациите в области като изменението на климата и здравето.

Правилата ще осигурят на бизнеса и изследователските организации достъп до данни, които обикновено са блокирани поради поверителност, търговска тайна или права върху интелектуална собственост. Също така за хората ще стане по-лесно да споделят своите данни за некомерсиални изследвания.

Строгите правила за защита на данните в ЕС, известни като Общ регламент за защита на данните или GDPR, ще продължат да се прилагат, а компаниите и публичните агенции ще трябва да внедрят технически решения, за да гарантират спазването на поверителността. Личните данни, например, ще трябва да бъдат анонимизирани, преди компаниите да получат достъп до тях.

„С непрекъснато нарастващата роля на индустриалните данни в нашата икономика, Европа се нуждае от отворен, но суверенен единен пазар за данни”, заяви комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Блумбърг, добавяйки, че регламентът ще „помогне на Европа да се превърне в континент номер едно в света”.

ЕС се надява, че като предостави на компаниите достъп до повече данни, ще подкрепи бизнеса да създава нови услуги и продукти, но също така ще помогне на изследователите да се справят с обществените предизвикателства.

Съгласно предложението, представено в сряда, от компаниите няма да се изисква да имат седалище в Европа или да бъдат принуждавани да пазят данни в региона, но те ще трябва да назначат местни представители, които да участват в програмата.

Компаниите ще трябва да прилагат правни или технически мерки, за да избегнат неправомерни или незаконни искания за данни, съхранявани в Европа от органи на трети държави. Както САЩ, така и Китай налагат правила на своите компании, които могат да изискват от тях да предават данни, дори ако те се съхраняват в чужбина.

За да се счита за законосъобразно, всяко искане за достъп до лични данни трябва да бъде защитено от международно споразумение или да съответства на европейските принципи, включително, че целта за достъп е точно определена. Също така компаниите могат да наложат двойно криптиране като защитна мярка.

Коментари по темата: „ЕС ще позволи на компаниите достъп до лични данни”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Никой няма да се интересува от тъпунгер кето теб Симо. Така, че споко.

  2. Симо

    Фашизъм… Европа начело с Германия…нищо ново

Коментар