Google удължава живота на Android смартфоните

Скоро потребителите на Android ще могат да теглят актуализациите на системата от Google Play
(снимка: CC0 Public Domain)

Google е на път да реши проблема с краткотрайната поддръжка на смартфоните под управление на Android. Новата технология Project Mainline ще позволи на потребителите да получават актуализации на операционната система за много по-дълъг период отколкото сега.

Версия Android 12 ще промени подхода за актуализиране на операционната система, става ясно от публикация в специализирания портал XDA Developers. Модулът Android Runtime (ART) ще бъде заменен с обновяващия се Mainline, в резултат на което потребителите ще могат да изтеглят актуализации на Android от Google Play Store.

Project Mainline е пълноправен наследник на Project Treble, който освободи доставчиците на смартфони от зависимостта към производителите на процесори. Така например, конвенционалният Xiaomi вече нямаше нужда да чака оптимизацията на процесорите Qualcomm за новата версия на Android, което значително ускори обновяването на операционната система.

Mainline, от своя страна, намалява зависимостта на Google от производителите на смартфони. Казано по-просто, потребителите вече няма да трябва да чакат компаниите да пуснат актуализации за своите устройства, тъй като Google ще носи пълна отговорност за това. Проектът вече е приветстван като най-голямата промяна на Android от Project Treble насам.

Какво ще получат потребителите от това? Само предимства. На първо място, процесът на получаване на актуализации се опростява – те ще се теглят от Play Store. На второ място, жизненият цикъл на смартфоните ще се увеличи и актуализациите на операционната система ще бъдат достъпни не само две години, а много по-дълго.

Въвеждайки тази промяна, Google, от своя страна, ще може да догони Apple, която пуска актуализации на iOS за iPhone в рамките на пет години.

Коментари по темата: „Google удължава живота на Android смартфоните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Супер! Не мога да повярвам!Браво, винаги съм вярвал на Гугъл!

Коментар