6 начина да охладите горещия лаптоп

Лаптопите често се нагорещяват при работа и ни създават дискомфорт
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако установите, че компютърът ви обикновено се нагорещява при работа, това не е непременно повод за безпокойство. Има няколко начина, по които можете да охладите лаптопа, така че да не изгори скута ви или да не се повреди.

Изброените в Business Insider начини за охлаждане на компютъра са лесни за прилагане от всеки потребител, без да се необходими специални познания. Ето какво можете да опитате:

Не блокирайте отворите на компютъра

Във вашия компютър има вентилатори, които му помагат да се охлажда, и когато вентилационните отвори са блокирани, въздухът не може да се движи правилно, в резултат на което компютърът прегрява. Уверете се, че вентилационните отвори на лаптопа имат свободно пространство около себе си.

Това може да включва и повърхността, върху която стои компютърът. Например, ако обикновено използвате лаптопа си в леглото и го поставите върху одеяло, то ще попречи на вентилацията. За най-добри резултати използвайте компютъра си на твърда, равна повърхност, за да го оставите да „диша”.

Използвайте охлаждаща подложка за лаптоп

Можете да си купите охлаждаща подложка, която по същество работи като външен вентилатор за вашия лаптоп. Такива подложки обикновено са сравнително евтини и се свързват директно към лаптопа, често през USB порта. Имайте предвид обаче, че подложките могат да охладят външната страна на компютъра ви, но да не окажат толкова голям ефект върху вътрешните източници на топлина в лаптопа.

Избягвайте да използвате програми, които претоварват процесора

Точно както бегачът може да загуби сила след спринт в продължение на няколко мили, ако компютърът ви често изпълнява програми, които използват много процесорни ресурси, неговите вътрешни компоненти ще бъдат принудени да работят в режим на претоварване и той ще започне да прегрява.

Почистете вентилаторите и вентилационните отвори

Ако в отворите на компютъра има много прах или други отпадъци, това може да блокира въздушния поток и да допринесе за прегряване на лаптопа. Почистването на прах и отломки от отворите и вентилаторите е сравнително лесно, ако имате подходящите инструменти. Много хора използват памучни тампони, за да изтрият праха от малките пукнатини в компютрите си. Като алтернатива, в магазините ще намерите кутии със сгъстен въздух, които могат да се използват за издухване на прах.

Променете настройките, за да подобрите производителността

В зависимост от това какъв лаптоп имате, ще можете да правите известни промени в настройките, така че компютърът да не прегрява толкова бързо. Проучете вашия конкретен модел и неговите най-добри настройки за повишена производителност. Регулирането на тези настройки може да намали натиска върху вътрешните компоненти и да намали прегряването.

Изключете компютъра

Най-лесният и надежден начин да охладите лаптопа си е да го изключите напълно и да го оставите да почива няколко часа. Всички трябва да спим, за да даваме най-доброто от себе си всеки ден. Компютрите не са толкова различни от нас в това отношение.

Коментари по темата: „6 начина да охладите горещия лаптоп”

добавете коментар...

 1. АриАНА

  С бира.

 2. Гошо

  По-добре е лаптоп, отколкото таблет или голям смартфон и заради хардура, и заради софтуера.

 3. ха

  Аз отначало прочетох заглавието като за “горящия лаптоп” и само за един начин се сетих. Ползвайки газова бутилка с въглероден двуокис.

 4. Пешо

  7. Не си купувайте лаптоп

Коментар