Кризата ще засегне жените по-сериозно

Рецесията може да засегне работещите жени по-сериозно, отколкото мъжете, предупреди изследване на ЕС. По този начин ще се задълбочат неравенствата между половете на европейския трудов пазар, посочиха от Европейската комисия.

Дори и при благоприятни икономически условия, безработицата и бедността са по-присъщи за жените, отколкото за мъжете. Това се дължи отчасти на факта, че близо една трета от жените работят на половин работен ден, включително на временни договори, а това компрометира сигурността на тяхната работа.

Освен това жените заемат по-малко отговорни длъжности от мъжете и работят предимно в по-нискодоходни професии.

През последните десетилетия ЕС направи голяма крачка, приемайки закони за равното третиране и въвеждайки мерки в подкрепа на жените. Дискриминацията обаче продължава да бъде проблем на работното място.

Жените все още поемат по-голяма част от грижите за децата и често се налага да работят по-малко след като станат майки. ЕС предложи и промени в съществуващото законодателство, които да позволят на родителите да балансират своя професионален и семеен живот.

От април досега, поради икономическата ситуация, са съкратени повече от 4 млн. работни места. В началото индустриите с по-голямо мъжко присъствие, като финанси, строителство и промишленост, поеха основния удар. Безработицата обаче засегна и други сектори.

Секторът на услугите, който представлява две трети от работните места в Европа, също съкрати много работници. Около половината от заетите там са жени, а в търговията на дребно те са повече от 60%. В Германия хиляди жени се страхуват да не загубят работата си след като Аркандор, собственикът на голямата верига универсални магазини Карщат, обяви банкрут.

Рецесията обърна тенденциите в историческото неравенство между жените и мъжете, довеждайки за пръв път до по-високи нива на безработица при мъжете, отколкото при жените. Въпреки това нивото на безработица при жените в ЕС (8,5% през април 2009 г.) е все още съвсем малко по-ниско от това при мъжете (8,6%). В еврозоната безработицата при жените (9,4%) остава по-висока от тази при мъжете (8,9 %).

В доклада се подчертават също и различията в заплащането. Жените в ЕС изкарват средно 17,4% по-малко от мъжете за един час труд. Броят на работещите обаче се увеличава, а 59% от всички новозавършили студенти са жени.

Коментар